Читај ми!

Za koja prava se bore pripadnici LGBT zajednice i koja je realno ostvariti

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je održavanje "Evroprajd" šetnje u subotu. Nije dozvoljena ni porodična šetnja antiglobalista, koja je bila zakazana za isti dan. I Zahtevi i prava za koje se bore pripadnici LGBT zajednice su ostali, a prvi na njihovoj listi je zahtev za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

U proteklim danima mnogo puta se čulo - "šetnja", a gotovo uopšte nije šta pripadnici LGBT zajednice tom šetnjom žele da postignu. Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, prvo je na njihovoj listi. Slede Zakoni o rodnom identitetu i vršnjačkom nasilju i Deklaracija u parlamentu protiv homofobije.

"Kada smo pitali građane za 2015. godine, za posete partnerima u bolnicama tada je bilo 45 posto građana za to. Međutim kada je 2020. bilo isto pitanje, 76 posto građana Srbije podržava posetu istopolnih partnera bolnicama i zatvorima. Druga stvar se tiče nasleđivanja, treća, sticanje zajedničke imovine, četvrta stvar se tiče zdravstvene zaštite", ističe Goran Miletić, organizator "Evroprajda". 

Uroš Tanasković, student Fakulteta za primenjenju ekologiju ističe da mu je bitnije šta društvo i sugrađani misle, da razviju viši nivo svesti, da ljudi počnu najnormalnije da registruju ljude koji su u gej zajednicama.

"Da shvate da smo mi ekvivalentni, normalni građani, da ne želimo ništa od njih, da ne želimo nikome ništa da uzmemo, da mi niti ovo možemo da menjamo niti želimo da menjamo", naglašava Tanasković.

Kako i koliko može da se menja odnos prema LGBT zajednici

"Nije potrebno da imamo predloge zakona na papiru već i da poruke građanima budu takve da se takve promene očekuju, da su one u skladu sa propisima, i da su poželjne. LGBT pripadnici ostvaruju svoja prava na nekom mikro nivou, njihova prava se ne priznaju tek onda kada postaju vidljiva široj zajednici", ukazuje Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava.

Šira zajednica se u anketi iz 2020. godini izjasnila, samo 25 odsto građana podržava da istopolni partneri usvoje decu, a 23 odsto podržava i njihov brak.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво