Čitaj mi!

Za vikend stradalo sedam osoba – neprilagođena brzina i alkohol najčešći uzroci saobraćajnih nesreća

Proteklog vikenda sedmoro stradalih u saobraćajnim nesrećama. U noći između subote i nedelje kod Priboja je poginuo mladić (28), pošto je automobilom udario u potporni zid. Iste noći, u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Užica, život su izgubila četiri mladića starosti od 19 do 27 godina. Kod Vranja je sinoć poginula žena, dok je kod Gornjeg Milanovca stradao motociklista. Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan navodi za RTS da su neprilagođena brzina i alkohol najčešći uzroci saobraćajnih nesreća.

Zlatko Belencan je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je upravljanje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci u porastu.

"Konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci je vrlo prisutno i pored toga što se saobraćajna policija opremila uređajima za detekciju psihoaktivnih supstanci. Alkohol je tradicionalno prisutan u saobraćaju i pored toga što se u proseku godišnje zadrži u prostorijama za zadržavanje preko 3.000 osoba", navodi Belencan.

Ukazuje da saobraćajna policija kontroliše i da li se vezuje pojas na prednjem i zadnjem sedištu.

"Saobraćajna policija permanentno vrši otkrivanje i sankcionisanje onih koji se ne vezuju sigurnosnim pojasevima, ali i dalje postoji otpor učesnika u saobraćaju", navodi gost Jutarnjeg programa.

Ukazuje da je Saobraćajni fakultet u Beogradu uradio studiju koja je pokazala da 79 odsto putnika vezuje pojas, a svega 13 odsto putnika za zadnjem sedištu primenjuje ovu bezbednosnu meru. 

Ukazuje da kretanje tela prilikom sudara, naročito pri velikim brzinama, ne može da se kontroliše.

"Telo putnika koje je na zadnjem sedištu preleće, može da se desi da ubije vozača ili osobu koja se vozi do njega i da ispadne iz vozila. More je saobraćajnih nezgoda gde se to desilo", objašnjava Belencan.

Apeluje na građane da tokom vožnje uvek koriste sigurnosne pojaseve na prednjem i zadnjem sedištu.

"Koristite ih uvek bez obzira na to da li se krećete u naselju, otvorenom putu, auto-putu, moto-putu jer pojas glavu čuva", ističe Belencan.

Ukazuje i da pojedini vozači i dalje ne poštuju saobraćajne propise pre svega u delu prekoračenja brzine, zatim razgovor mobilnim telefonom.

Belencan o nesreći u Užicu: Istraga u toku

Upitan o saobraćajnoj nesreći u Užicu u kojoj su stradala četiri mladića, navodi da su se u medijima provlačile određene informacije koje nije dala policija.

"Ove saobraćajne nesreće su i dalje u obradi i rasvetljavanju, ušle su u predmet tužilaštva. Nažalost, u medijima su se provlačile određene informacije koje nije dala policija jer mi pre svega postupamo po zahtevu Tužilaštva. Znači, ne ulazimo u informisanje bez odobrenja tužioca, a naročito ne saobraćajne nesreća u Užicu koja je izazvala posebnu pažnju jer je, nažalost, četvoro mladih poginulo", navodi Belencan.

Dodaje da su usluzi Tužilaštvu, a sve u cilju da se što bolje rasvetli sama saobraćajna nezgoda.

Ukazuje da posle saobraćajne nesreće sa poginulima analizira kompletna situacija – vremenska distribucija, kakav je bio put, da li je bilo nekih propusta vozača.

"Ono što je vrlo bitno jeste da navedemo faktore koji su dominantni, a to je pre svega čovek, njegovo nepropisno i nebezbedno učestvovanje u saobraćaju", kaže gost Jutarnjeg programa.

Apeluje na učesnike u saobraćaju da bezbedno i propisno učestvuju u saobraćaju jer, kako kaže, bezbednost saobraćaja pre svega zavisi od nas.