Čitaj mi!

Kako da dobijemo kvalifikovanu radnu snagu koja nedostaje privredi

Učenje kroz rad - moto je projekta dualnog obrazovanja koji je za pet godina primene, prošlo 8.000 učenika u 65 obrazovnih profila, rečeno je na konferenciji Dualno srednje stručno obrazovanje i obuka u Srbiji. Projekat je pomogla Austrijska razvojna agencija sa 1,8 miliona evra, sa ciljem da dobijemo kvalifikovanu i stručnu radnu snagu koja nedostaje privredi.

Trgovačka škola u Beogradu 2016. godine počela je da radi u sistemu dualnog obrazovanja za struku trgovac, treći stepen, sa četiri kompanije. Danas sarađuje sa njih 11, a trgovinski lanac kozmetičkih proizvoda jedan je od njihovih prvih partnera.

"Mi imamo kompanije, dovoljan broj kompanija da rasporedimo svu decu u dualno obrazovanje ali nemamo dovoljan broj učenika i sada smo na ovom mestu da na neki način nađemo rešenje i da zainteresujemo roditelje odnosno učenike osnovnih škola da upisuju trogodišnji smer - trgovac", navodi Mira Lekić, direktorka Trgovačke škole u Beogradu

Mira Glušac, regionalni menadžer komapnije "DM" navodi da svake godine upisuju određeni broj učenika koji po završetku dobijaju kod nas posao i na tome će, kako kaže, raditi i u budućnosti.

Krajem 2017. godine Vlada je usvojila Zakon o dualnom obrazovanju, a primenu prvog projekta pomogla je praktično i finansijski Austrija. Potpredsednik Austrijske privredne komore, smatra taj način školovanja odličnim, o čemu svedoči podatak da je i sam instruktor za više od 70 učenika u sopstvenom preduzeću.

"Prednost dualnog sistema je u tome što mi od preduzeća dobijamo povratnu informaciju koje su kvalifikacije potrebne, koje znanje i sposobnosti treba da imaju njihovi kvalifikovani radnici i da to iskoristimo u procesu školovanja kadrova", kaže Filip Gadi, potpredsednik Privredne komore Austrije.

Nedostatak i odliv kvalitetnih kadrova jeste globalni problem koji se rešava samo stalnim obrazovanjem novih stručnih radnika, kažu u Privrednoj komori Srbije.

"U narednom periodu nam se uključuje i Švajcarska organizacija za razvoj i finansiranje i upravo će zajedno sa Privrednom komorom srbije, Vladom Srbije i Privrednom komorom Austrije i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da radi na daljoj fazi ovoga projekta", navodi Mihailo Vesović, direktor analitike Privredne komore Srbije.

Većina učenika koji su završili dualno obrazovanje već je pronašla posao, a četvrtina njih radi u firmama gde su bili na praksi. Tri hiljade srednjoškolaca u Srbiji obrazuje se u dualnom sistemu, koji od prošle godine ulazi i u naše visoko školstvo.