Читај ми!

Prave papir od praznih paklica cigareta, planiraju otvaranje fabrike

Udruženje osoba s invaliditetom "Naša kuća" jedino je u ovom delu sveta koje proizvodi papir od praznih paklica cigareta. Na dobrom su putu da prošire proizvodnju i za početak zaposle tridesetak osoba s invaliditetom. U planu je otvaranje prve fabrike za reciklažu papira koju će finansirati japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju - Džajka, koja im je pomogla i da savladaju tehniku te drevne japanske veštine.

Oni nisu bili u Japanu, ali su lako savladali veštinu proizvodnje papira koja se tamo neguje vekovima. Prazne paklice cigareta šalju im građani iz cele Srbije, pa mesečno proizvedu 100 kilograma papira.

"To uopšte nije težak posao, jedino što ne znam kako da to nazovem, ali nije težak posao. Platu potrošim na dopunu za Bus-plus kartice da bih mogao samostalno da se krećem po gradu, potrošim na kupovinu neophodnih namirnica za kuću ili sladoled", rekao je Stefan Lazarević.

Milica Radojević kaže da voli da dolazi, jer se oseća korisno.

"Važno mi je da sam u okruženju koje me razume, koje mi prija i koje mi daje podršku, pomoć", kaže Milica.

Prave i gotove štampane proizvode i, što je najvažnije, imaju tržište za plasman.

"Kada su prvi put došli neki umetnici, dizajneri, kada su videli papir, rekli su da je to jako dobra stvar i shvatili smo da nam je tržište otvoreno, da smo jedinstveni. Ideja je da mi ovaj model nekako izmestimo u dvadesetak gradova Srbije", rekla je Anica Spasov iz Udruženja "Naša kuća".

Za sada rade u Zaječaru i Kragujevcu. Iako su uspešni u socijalnom preduzetništvu, "Naša kuća" je formalno pravno udruženje osoba s invaliditetom. Status socijalnog preduzeća doneo bi im i finansijsku podršku države. Nadu polažu u novi Zakon o socijalnom preduzetništvu.

"Najvažnije je da nas država i državne institucije vide kao jedan privredni subjekat, pre svega privredni subjekat koji sem što rešava privredne probleme u zajednici, to može da bude reciklaža ili neka druga proizvodnja, rešava i socijalne probleme u smislu usluga u zajednici koje nedostaju i poboljšanje kvaliteta života svih građana, a naravno osoba koje su najugroženije", dodala je Anica Spasov.

Oni koji su boravili u Japanu, osim što su ispekli zanat, naučili su i da svaka osoba može da pruži maksimum, ako joj se priđe na pravi način.

"Kod njih se ne gleda šta osoba ne može da uradi, već šta bi ona mogla da uradi. Jedan momak koji je sa jako velikim stepenom oštećenja, sedeo je i imao je jedan, da kažem tik, stalno je podizao i spuštao ruku. Na prvi pogled biste rekli da on ne može ništa da uradi, pošto oni recikliraju limenke. Kako limenka priđe njemu, pritisne taster i drobilica se spusti i smrvi limenku, to je, dakle, bio njegov posao", navela je Ana Milutinović, agronom i radni trener u Udruženju "Naša kuća".

Tridesetak osoba s invaliditetom dobilo bi posao u fabrici za reciklažu papira, čija je gradnja planirana dogodine.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво