Читај ми!

Međunarodni dan nestalih – porodice traže da pitanje nestalih ne bude političko

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih osoba. Na Kosovu i Metohiji 23 godine po okončanju sukoba traga se za 1.639 ljudi. Po formiranju zajedničke komisije Beograda i Prištine rasvetljena je sudbina preko četiri hiljade nestalih. Tražimo od Brisela, Beograda i Prištine da proces nestalih ne bude politički proces, rekao je Negovan Mavrić, koordinator za rasvetljavanje sudbine nestalih u Orahovcu.

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih osoba. Centar za nestalu i zlostavljanu decu saopštio je da je broj nestalih u Srbiji u porastu. Prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, prošle godine prijavljen je nestanak 2.830 punoletnih osoba od kojih 45 još nije pronađeno. U regionu se, posle ratova na prostoru bivše Jugoslavije, još traga za oko 10.000 osoba, podaci su Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Od ukupnog broja nestalih, oko 3.900 su Srbi.

Na Kosovu i Metohiji 23 godine po okončanju sukoba traga se za 1.639 ljudi. Po formiranju zajedničke komisije Beograda i Prištine, rasvetljena je sudbina preko četiri hiljade nestalih. 

Negovan Mavrić, koordinator za rasvetljavanje sudbine nestalih u Orahovcu i članom resornog Centra za nestala lica u Prištini, rekao je da je u Prištini formiran jedan resorni centar koji okuplja i Srbe i Albance i sve ostale koji tragaju za svojim nestalima.

"Mi redovno okupljamo i Srbe i Albance i sve koji ovde žive i na tim sastancima i tražimo informacije od ljudi koji se bave ovim pitanjem", naveo je Mavrić.

Apelovao je na sve da dođu i da vide kako porodice tragaju za svojim nestalima i kako sarađuju i da se okupljaju i Srbi i Albanci.

Napomenuo je da su se obraćali svima od lokalnih samouprava pa do Brisela i Vašingtona.

"Imali smo priliku da nam i gospodin Lajčak bude gost u našem centru. Tražili smo od njega da pitanje nestalih bude u začaranom krugu, u zatvorenom političkom krugu. Tražimo od Brisela, Beograda i Prištine da proces nestalih ne bude politički proces", napomenuo je Mavrić.

Kaže da je Kurti napravio nekoliko tačaka gde je u političkom krugu postavio pitanje nestalih, što ni za Albance ni za Srbe nije dobra poruka.

"Neka oni rešavaju politička pitanja, ali nama – i Srbima i Albancima – pre svega je stalo da se reši pitanje nestalih", rekao je

Govoreći o lokacijama gde bi mogli da se nalaze nestali, kaže da je u poslednja dva meseca proveravano nekoliko lokacija, ali očekuju da se to radi i u Labušniku i u Livačkom jezeru.

"Čekamo sastanak Radne grupe. Veljku Odaloviću je zabranjen pristup KiM, a time su oštećene i albanske porodice jer ni oni nemaju kome da postavljaju pitanja. Molimo da pitanje nestalih ne bude na političkom stolu", istakao je Mavrić.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара