Читај ми!

"Samo dete da izađe" – parkiranjem na pešačkom prelazu kod škole roditelji ugrožavaju sve učenike

Još četiri dana do početka školske godine. Zbog povećanog broja dece u saobraćaju, nakon raspusta i godišnjih odmora, u zonama škole će od 1. septembra, kao i ranijih godina, biće saobraćajna policija. Kažnjavaće se saobraćajni prekršaji, ali će se i edukovati prvaci. Sa decom nema problema, problem prave roditelji, kaže Vladimir Vida iz Uprave Saobraćajne policije i objašnjava da nepropisno parkiranje pod izgovorom "samo dete da izađe" ugrožava ostale učenike.

Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije ističe da je bezbednost dece prioritet, te da od 1. septembra počinje akcija saobraćajne policije u zonama škola – za vreme dolaska i odlaska učenika, kao i za vreme velikog odmora.

"Saobraćajna policija će biti na saobraćajnicama u blizini škole i sankcionisaće se svi prekršaji, pogotovo oni koji utiču na bezbednost učenika", kaže Vladimir Vida.

Ističe da je prošle godine tokom septembarske akcije u blizini škola otkriveno skoro 18.000 prekršaja.

Čak 166 vozača je isključeno iz saobraćaja pod dejstvom alkohola, a troje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Registrovano je skoro 5.000 prekoračenja brzine.

Napominje da ovi podaci govore da je neophodno da saobraćajni policajci budu u zoni škole kada počne nova školska godina.

"Tu smo mi i tokom ostalog dela godine, ali septembar je mesec kada je posle godišnjih odmora potrebno deci da se naviknu da su češći i intenzivniji učesnici u saobraćaju. Sa druge strane, i vozači da se naviknu da je sada mnogo više dece u okolini škole", objašnjava Vida.

Dodaje da u blizini škola postoje ležeći policajci i zaštitna ograda koja onemogućava istrčavanje dece na ulicu, ali poziva roditelje da ukažu Saobraćajnoj policiji ukoliko postoji neka zona škole u kojoj postoje bezbednosni problemi.

Problem prave roditelji

Vladimir Vida napominje da sa decom nema problema, ali da su roditelji ti koji prave problem.

"Kada su prekršaji u pitanju, naveći problem su nepropisno prevoženje dece i veliki broj prekoračenja brzine kretanja", kaže Vid.

Napominje da i roditelji ugrožavaju tuđu decu kada se parkiraju na pešačkom prelazu.

"Kada dođe vozač i parkira na pešačkom prelazu, pa 'samo dete da izađe'. A u tom momentu mnogo dece je ugroženo zbog zaklonjene vidljivosti na tom pešačkom prelazu", ističe Vida.

Dodaje da će saobraćajna policija u kontroli saobraćaja koristiti i video-nadzor, ali da će i prvacima držati predavanja o bezbednosti u saobraćaju.

"Prevencija je jako bitna... Kada su deca i mladi u pitanju, prevencijom se najviše može postići jer oni najviše prihvataju ono na šta im se ukazuje. Teško ćemo nekome ko ima 50, 60, 70 godina objasniti da ukoliko nikad nije koristio sigurnosni pojas sada treba da počne da se vezuje u autu", kaže Vladimir Vida.

Ističe da je cilj da dobijemo bezbedne učesnike u saobraćaju, koji poštuju propise.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво