Читај ми!

Mediji nenormalne stvari pretvaraju u normalnost, mladi više ne znaju šta je dobro, a šta loše

To što se dešava oko nas, ono što nas okružuje, to nas i oblikuje, utiče na naše mišljenje, ponašanje, želje, vrednosti. Naslovne strane ili emisije u kojima možemo da zavirimo u tuđi život, sadržaji koji obiluju golotinjom, nasiljem, tračevima, prostaklukom, deo su naše svakodnevice. Psiholog Snežana Anđelić kaže za RTS da mladi ne mogu više da odrede šta je dobro, a šta loše jer su nenormalne stvari postale normalnost.

Bez pravih vrednosti nema zdravog društva. I zato, sve što se plasira i propagira, stavlja u prvi plan preko medija, govori o tome gde smo i u kom pravcu se krećemo.

Godinama pojedini stručnjaci ukazuju, a svi možemo posvedočiti, da mediji koji krše etičke i profesionalne standarde uglavnom prolaze nekažnjeno ili samo sa opomenama. 

Psiholog Snežana Anđelić kaže da se dosta toga promenilo poslednjih godina i da prepoznaje da se vrednosti sve više menjaju.

"Više ne postoje porodične vrednosti i vrednosti ne određuje porodica nego određuju mediji i određene ličnosti koje su medijski propraćene - pevačice, glumci, bogataši i kvaziuspešni ljudi. Onda imamo mlade koji se orijentišu ka njima i gube prave vrednosti koje smo godinama negovali", ističe Anđelićeva.

Naglašava da sve oko nas ima uticaj, posebno mediji, jer mladi ljudi najviše vremena provode okruženi medijima i društveni mrežama.

"To ima ogroman uticaj na njihov razvoj, na razvoj empatije. Emisije koje gledaju, filmovi koje gledaju… Ima jako puno nasilja u filmovima i istraživanja koja pokazuju da su takva nasilja uticala na one koji su izvršili masovna ubistva ili povređivali druge", navodi Anđelićeva.

"Vrednost je čovek sam po sebi"

Anđelićeva kaže da je tolikom izloženošću nešto što je nenormalno postalo normalno, pa mladi ne mogu više da odrede šta je dobro a šta loše, jer loše prihvate kao normalnost i jer su nenormalne stvari postale normalnost.

Naglašava da je vrednost čovek sâm po sebi i da svi imaju obavezu da poštuju druga ljudska bića, budu empatični i poštuju određene normative koji ne ugrožavaju nikoga.

"Prave vrednosti treba da plasira celokupno društvo, kultura, crkva, mediji… To su vrednosti koje nas usmeravaju da budemo humani, da poštujemo druge, da budemo požrtvovani i ne gledamo samo sebe", ističe Anđelićeva.

Kaže da bi trebalo malo vremena da se čitaoci i gledaoci prevaspitaju i da su loši sadržaji prihvaćeni jer drugih nema.

"Vremenom ćemo prihvatiti i sadržaje koji mogu da imaju dobar uticaj i emisije koje mogu da nam pomognu da rastemo, razvijamo se i postanemo društveno korisni ljudi", kaže Anđelićeva.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво