Читај ми!

Mali kućni agregati sve traženiji, da li se taj trošak isplati

Prodaja agregata ovog leta povećana je za čak 200 odsto, rečeno je RTS-u u prodavnicama u kojima se mogu kupiti ovi uređaji. Ima građana koji u redovima čekaju za agregate, a u pojedinim radnjama prave se i liste čekanja, pošto se dešava da se svi agregati rasprodaju čim stignu u prodavnicu.

Kada je ovih dana jedan lanac supermarketa ponudio agregate sa popustom, građani su stali u redove. Samo najbrži uspeli su po povoljnoj ceni da dođu do jednog od najtraženijih aparata. Uprkos uveravanjima nadležnih da predstojeće zime ne bi trebalo da bude većih problema sa snabdevanjem strujom, oni kojima od struje zavise posao i grejanje u potrazi su za agregatima.

Potražnja se udvostručila, rekli su nam u firmi koja se bavi servisiranjem i prodajom.

U zavisnosti od proizvođača i snage, agregati koštaju od stotinak do nekoliko desetina hiljada evra. Oglasi nude i skuplje.

Za pokretanje kotlova na pelet i na neke druge energente potrebna je struja, a tim domaćinstvima dovoljni su agregati od dva kilovata.

"Najviše se traže snage od kilovat, dva za obična domaćinstva da bi imali da podmire svetlo, televizor, eventualno za grejanje, za pumpu. Imate kineske agregate kojih ima dosta na tržištu, cene idu od 15o evra pa na gore. Treba obratiti pravu pažnju na snagu agregata, jer dosta se lepe nalepnice i nije baš to što piše prava snaga. Znači, samo na to treba obratiti pažnju", kaže inženjer elektrotehnike Miloš Milenković.

Od toga da li se agregat uključuje automatski ili to radi vlasnik kada struja nestane, zavise i toškovi jer ponekad je prateća oprema skuplja od samog uređaja.

"Što se tiče malih agregata, možda i duplo, jer sam ATS ormar koji uključuje i isključuje, pušta mrežnu ili generatorsku struju - košta. Najjednostavnije rešenje je da se stavi grebenasti prekidač 1-0-2. Agregat je uvek uključen. Kad nestane struje, domaćin ode, upali agregat i prebaci na dvojku. Kad dođe struja, prebaci na 1 i nema bojazni da će da se susretnu struje", objašnjava Milenković.

Struja koju proizvode agregati je skupa zato što oni troše znatne količine goriva, čija cena je takođe drastično povećana.

"Potrošnja kod ovih malih agregata, da kažemo benzinskih, u proseku je oko jednog litra na sat", rekao je Milenković.

Kao zamena pre svega manjim potrošačima mogu da posluže i akumulatori. Troškovi su niži jer akumulator se napuni strujom, ali oni mogu da obezbede manje energije, za na nekoliko sati.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво