Čitaj mi!

Novosađanki Sonji Lukan potrebna pomoć, treći put se bori protiv karcinoma

Sonja Lukan, 28-godišnja Novosađanka, bori se od treće godine protiv kancera. Nakon što je pobedila dva puta, rak se pojavio ponovo, ali sada kao retka bolest, pa nije uveden u sistem Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Veoma skupu terapiju porodica mora da plaća sama, pa je Sonji potrebna pomoć za više od 60.000 evra.

Četvrt veka Sonja Lukan se bori s teškom bolešću, ali je ipak bila odličan đak u školi, a zatim i studentkinja grafičkog dizajna, koji je diplomirala nakon operacije drugog tumora. Njenu specijalizaciju u Engleskoj prekinuo je treći.

"Lečenje mi je uvek kvarilo nekako planove, morala sam da se vratim, jako mi je žao zbog toga, ali stvarno se nadam da će ovaj lek nekako sada da pomogne, ja se sa ovim mučim od malena", nada se Sonja.

Od poslednjeg oblika karcinoma, Sonju su lečili iks nožem u Kliničkom centru Srbije i zaustavili njegov rast. Kako citostatike više ne sme da pije, jer su zajedno sa zračenjem i hemioterapijom ostavili posledice prilikom prvog lečenja kada je imala tri godine, Sonji je preostala veoma skupa terapija.

"Imunoterapija koju ona prima je najnovija vrsta lečenja koja u većini država u svetu nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem, ili je vrlo delimično pokrivena. To su cifre, na svake četiri nedelje 636.000 dinara", ističe majka Ljiljana Lukan.

Sonja bi trebalo da je prima najmanje godinu dana, za šta joj je potrebno više od 60.000 evra.

Da bi i treći put pobedila tešku bolest, Sonji se može pomoći slanjem SMS poruke sadržaja 1264 na broj telefona 3030.