Čitaj mi!

Slika Vlaha Bukovca biće vraćena Srbiji posle tri decenije

Slika poznatog slikara Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor 1861. godine", koja je ukradena 1993. iz dvorca Dunđerski biće vraćena Srbiji.

Slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju u Cirihu je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti transportovana u Srbiju.

Pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su, u avgustu 2021. godine, razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čijeg je organizatora S. G. u Cirihu uhapsila strane švajcarska policija, a njegovom hapšenju prisustvovali su pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.

Pretresom stana S. G. pronađena je predmetna slika.

Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana pripadnici SBPOK-a uhapsili u Beogradu. 

Nakon uspešne međunarodne saradnje srpske i švajcarske policije i tužilaštava, navedena slika, koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, danas je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine.

Vraćanje dela Bukovca dokaz očuvanja kulturnog nasleđa 

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da je to pokazatelj opredeljenosti Srbije za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju.

"Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po dana, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se Blagoveštenski sabor 1861. godine Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina", kaže Gojković.

Slika Blagoveštenski sabor biće transportovana u Srbiju, u Muzej Vojvodine.

Novčana vrednost ove slike procenjuje se između 600.000 i 1.000.000 evra.