Čitaj mi!

Kakvo nas vreme očekuje do kraja leta

Posle kišnog vikenda, sa nešto nižim i prijatnijim temperaturama, ponovo stižu izuzetno topli dani, sa temperaturama koje će ići preko 35 stepeni. Prema najavama meteorologa u petak stiže osveženje. Goran Mihajlović iz RHMZ-a rekao je za RTS da nas i u septembru očekuje lepo vreme sa temperaturama iznad proseka.

Goran Mihajlović iz RHMZ-a rekao je gostujući u Jutarnjem programu da će padavine danas biti lokalnog karaktera. Dodao je da nam predstoje visoke temperature u četvrtak i petak, od 34 do 38 stepeni, ali već u petak popodne stiže osveženje, tako da se za vikend opet očekuje osveženje sa mestimičnim padavinama.

"U noći između petka i subote padavine se očekuju u većini krajeva, dok će se na jugu i jugoistoku veći deo dana zadržati pretežno sunčano vreme", naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, padavine, kao deo meteorologije, jesu najteže za prognozu. Zbog fizike atmosfere i onih procesa koji je uslovljavaju, gotovo je nemoguće nekoliko dana ranije prognozirati gde će se tačno formirati oblak.

"Slojevite padavine, atmosferski front, hladan vazduh koji se premešta i donosi padavine u većini krajeva lakše je za prognoziranje", istakao je Mihajlović.

Dodao je da smo protekla dva meseca najveći deficit padavina imali na području Vojvodine i to pre svega u srednjem Banatu, a predstojeće padavine, kako kaže, neće preterano poboljšati situaciju.

Za sledeću nedelju je najavio temperature od 27 do 30 stepeni.

"Očekuje se topliji septembar od proseka. Srednja maksimalna temperatura bi bila između 23 i 25 stepeni. A u prvoj dekadi od 4. do 9. septembra ima uslova za kraći topliji talas sa maksimalnom temperaturom iznad 31 ili 32 stepena i do 33 stepena", rekao je Mihajlović.

Očekuje se da u septembru padavina bude u granicama proseka.

"Za ovo leto prognoza se ostvarila, tako da smo imali toplo i sušno leto", napomenuo je.

Govoreći o klimatskim promenama, kaže da taj proces nije linearan, da je iz godine u godinu sve toplije vreme, ali evidentno je da se u poslednjih 20 godina češće pojavljuju ekstremne situacije sa više toplih talasa i suša.