Čitaj mi!

Presuda Goranu Papiću 23. avgusta

Glavni pretres na suđenju bivšem zameniku načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goranu Papiću, u vezi sa vraćanjem zaplenjenog blindiranog BMV-a Marku Miljkoviću završen je danas, a izricanje presude zakazano za 23. avgust.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu predložilo je Višem sudu u Beogradu da Gorana Papića osudi na najmanje četiri godine zatvora, dok je advokat okrivljenog, Branislav Tapušković zatražio oslobađajuću presudu.

Papić je optužen da je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovani kriminal i niz teških krivičnih dela.

Tužilaštvo je takođe predložilo da sud Papiću izrekne i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od 10 godina.

Optužnim predlogom Papić se tereti za teži oblik krivičnog dela trgovina uticajem za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Šta kaže odbrana 

Branilac Branislav Tapušković je naveo da je okrivljeni Goran Papić postupao u okviru svojih ovlašćenja dajaući (jedino) nalog da se brzo i profesionalno završe službene radnje sa Markom Miljkovićem, a za koga je ministar Stefanović znao da će doći u policiju.

Posebno je istakao da svedoci Marić i Jovanović "nisu bili dobro primpremeljeni za davanje iskaza od Službe unutrašnje kontrole", pa su se zato njihovi navodi razlikovali u pogledu sadržine razgovora Marića i okrivljenog Papića, a koji se čuo preko spikerfona.

Tužilaštvo se poziva na verodostojnost svedoa Dejana Kovačevića koji je upravo smenjen sa poslednje funkcije, rekao je advokat i ocenio da su vrlo neobični i neshvatljivi navodi svedoka Stefanovića koji je pred sudom tražio da ide na poligraf, a kako bi se time proverila instinitost njegovih navoda u vezi sa Miljkovićem.

Branilac Papića je posebno istakao da je i svedok Munižaba u razgovoru sa Papićem naveo ključnu rečenicu za odbranu, za postojanje ovog krivičnog dela, a to je da bi vozilo vratili Miljkoviću i bez razgovora sa Papićem.

"Okrivljeni ni na koji način nije mogo da da naredbu vezano za vraćanje blindiranog vozila Miljkoviću, a utvrđeno je ko je to naredio, te stoga nema odgovornosti Papića u konkretnom slučaju, ali očigledno je da se ovde nije povelo pitanje o odgovornosti onih koji komanduju", rekao je Tapušković koji je ocenio da su uočene mnoge anomalije tokom postupka.

Svedok Dejan Kovačević je sporio da mu je okrivljeni pomenuo ministra Stefanovića, a svedok Munižaba je vrlo decidno izjavio da je vozilo vraćeno upravo zato što mu je svedok Zoran Kovačević rekao da je vozilo kao i lice čisto i da je to uticalo na njegovu odluku da se vozilo vrati.

Upravo ako je to kako su naveli svedoci bilo čisto, postavljam pitanje zašto bi Papić bio odgovoran za bilo šta, rekao je advokat.

Vezano za postupanja u akciji koja se odnosila na blindirana vozila uopšte i svedok Stanić kao i svedok Rebić potpvrdili su da su svi bili upoznati, a ako je to bilo tako, nejasno je kako tadašnji mististar policije nije bio upoznat.

Dodao je i da je nekoliko svedoka navelo reč odzogo, (da je instrukcija o vraćanju autombila došla odozgo), a da je svedok objasnio da je to naređene poteklo od njima nadređenog Munižabe, da niko nije pomenuo ministra Stefanovića da je naredba potekla od njega. Takođe je naglasio da je posebno indikativno to što tužilac nije bio uključen u vraćanje vozila, a koji je jedini to mogao.

Jasno je kao dan da Papić mora da bude upotrebljen da se završi priča o blinidiranim automobilima da niko drugi ne odogovra ni oni koji su za to odgovorni", rekao je advokat.

"Konačno predlažem oslobađajuću presudu za okrivljenog i na kraju ću upotrebiti aforizam Brane Crnčevića - volite male ljude i igrajte se njima'", rekao je Tapušković ističući da ga suđenje upravo podseća na taj aforizam.

Dodao je da je Papić bio nekada jedan od njajboljih pripadnika MUP-a.

Još jedan optužni predlog protiv Papića

Inače, protiv Papića je nedavno Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podnelo sudu još jedan optužni predlog kojim ga tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Tim optužnim predlogom Papić, kao i Branislav Pandur se terete da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.

Po tom optužnom aktu početak suđenje im je zakazan za 8. novembar.

Tokom suđenja, koje se tiče Miljkovićevog blindiranog vozila, Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK-a bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja.

Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje.

Papić je bio uhapšen 9. marta 2021. godine, a pritvor mu je ukinut 29. aprila iste godine i sada se brani sa slobode.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Od februara 2021. godine i on i Belivuk su u pritvoru.