Читај ми!

Od danas restrikcije struje na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji počele su svakodnevne restrukcije struje, a Kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da struje neće biti dva sata na svakih šest.

Kako navode iz kompanije, potrošači će biti snabdevani isključivo strujom iz domaće proizvodnje, pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje struju.

KEDS ukazuje da je do ovakve situacije došlo zbog enormnih cena struje na međunarodnim tržištima i nepokrivenosti troškova sistema.

Iz kompanije su okrivili vladu jer "dobavljačima nije uplatila ni centa od subvencija u iznosu od 100 miliona evra".

"Prilikom vanredne revizije tarifa, regulator je uzeo u obzir vladinu subvenciju od 100 miliona evra. Ni jedan cent od tog iznosa nije distribuiran dobavljaču. Ovo je dodatno pogoršalo situaciju", navedeno je u saopštenju KEDS-a.

Dodaju i da su nekoliko meseci od najave uplate 100 miliona, iscrpljene sve finansijske mogućnosti i da KEDS i KESKO, ne mogu više same da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posledica na Kosovu i Metohiji.

"Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom", poručili su iz kompanija.

Novim restrikcijama struje potrošači na KiM vraćaju se na prve godine nakon sukoba, kada je vladalo haotično stanje.

Iz najjače opozicione stranke - Demokratske partije, zatražili su odgovornost vlade Aljbina Kurtija za restrikcije struje i optužili je da je kriva za energetsku krizu.

"Nažalost, sa nekompetentnom, depresivnom i neodgovornom vladom, kao što je vlada Aljbina Kurtija, ovo je ništa manje nego manifestacija lošeg upravljanja, što zbog činjenice da se dešava sada kada nije trebalo ni da se predvidi, rizikuje da postane norma, onda kada možemo očekivati pogoršanje situacije sa snabdevanjem električnom energijom tokom zime", ističu u DPK-u.

Slično su reagovali i iz drugih opozicionih stranaka a iz Alijanse biznisa su saopštili da će restrikcije struje koštati mnogo proizvođače i lokalna preduzeća koji na struju troše više od milion evra dnevno.

"Cena lokalnih proizvoda i usluga rizikuje da poskupi u slučaju nestanka struje, za prerađivačku industriju to će biti mnogo više nego što se može tačno izračunati", kažu iz AKB.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво