Vanja spremna za operaciju

Devojka iz sela Sonte kod Sombora, kojoj je neophodna transplantacija srca, sutra putuje u Beč. Za nepune tri nedelje prikupljen novac za operaciju.

Vanja Pilipović (18) je najmlađi pacijent na Internom odeljenju Opšte bolnice u Somboru. I pored teške bolesti srca, i drugih zdravstvenih problema koje je imala prethodnih dana, ona i njena porodica danas nisu skidali osmeh sa lica. Jer približio se dan koji su čekali. Sutra putuje u Beč.

U rekordno kratkom roku, za nepune tri nedelje, prikupljen je novac koji je neophodan da Vanja otputuje, da joj se urade neophodni pregledi, da bude stavljena na listu čekanja i da joj bude presađeno zdravo srce.

Vanja kaže da je sada red na nju i dodala je da je spremna za operaciju. "Ja sam oduvek spremna, od početka bolesti, pa sve do sada. Spremna sam da idemo dalje jer to je još jedna stepenica i tu smo, blizu operacije. Svima hvala što su mi pomogli, da se to što pre realizuje", rekla je Vanja.

Vest da je novac prikupljen, i da Vanja sutra putuje, sudeći prema komentarima pristiglim na sajt RTS-a, obradovala je mnoge.

Stiglo je više od 50 poruka. I sajt koji su osmislili Vanjini prijatelji, posetilo je više od 45.000 ljudi. U akciju su se uključili mnogi građani iz zemlje i dijaspore, Narodna kancelarija predsednika Srbije, Privredna banka, "Sosijete ženeral banka", "Velefarm", "Banka Inteza", mnoga preduzeća i Radio-televizija Srbije.

Veliko srce

Perica Pilipović, Vanjin otac rekao je da je narod pokazao da ima veliko srce kako u zemlji, tako u dijaspori.

Vanjin otac je napomenuo da su ih ljudi zvali sa svih strana od Amerike do Južne Afrike, od Kosova do Vojvodine i svi su se odazvali.

Vanja sutra kreće za Beč. U sanitetskom vozilu, koje je dobro opremljeno, biće dvoje lekara i medicinska sestra.

Naravno, u kolima će je pratiti roditelji, sestra, a podršku će joj davati i dečko. Kardiolog, koji je u bolnici brinuo o njoj prethodnih desetak dana, nada se da će vreme i ovog puta biti na Vanjinoj strani.

"U Evropi i svetu transplantacije se rade sve češće, 4.000 godišnje, a veliki broj pacijenata nalazi se na listama čekanja, oko milion pacijenata, ali medicina napreduje", rekao je doktor Nikola Mrđenov.

U Srbiji već 11 godina nije urađena nijedna transplantacija srca. Pretpostavlja se da na presađivanje tog organa čeka najmanje 30 osoba.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво