Читај ми!

Nastavljen protest ratara – blokirani stari i novi put od Pančeva ka Beogradu, sutra sastanak sa premijerkom

U Srbiji su nastavljeni protesti ratara. Blokirani su i stari i novi put od Pančeva prema Beogradu. Ratari iz Stiga stigli su traktorima kod sela Bratinac, zbog čega je usporen saobraćaj na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca. Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje. Predsednica Vlade Ana Brnabić sastaće se u ponedeljak u 10 časova sa predstavnicima poljoprivrednika.

Ratari traže otkupnu cenu suncokreta 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i ograničenje trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra po toni suncokreta.

Oko 150 traktora blokiralo je raskrsnicu u Pančevu i novi put prema Beogradu. Poručuju da ostaju do daljeg, dok se ne postigne dogovor u vezi s njihovim zahtevima.

Propuštaju se deca, stari, bolesni, hitna pomoć.

Poljoprivrednici koji su došli u Pančevo iz pravca Kovačice i Padine blokirali su nešto pre 16 časova i stari put prema Beogradu. Vozila će se povremeno propuštati i starim i novim putem.

Traktori iz Stiga usporavaju saobraćaj kod Požarevca 

Poljoprivrednici iz Stiga okupili su se sa pedesetak traktora kod sela Bratinac na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca.

Za sada je put prohodan, ali je saobraćaj znatno usporen, što stvara kolone onih koji se vraćaju sa vikend odmora na Srebrnom jezeru.

Ratari poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra ove godine, neće imati čime da plate setvu, a samim tim će, kako kažu, sledeće godine hrane biti još manje. 

Protesti u Novom Sadu i Subotici 

Protest ratara u Novom Sadu ušao je u šesti dan. Sinoć su barikade u Novom Sadu proširene, pa su traktori bili parkirani na Bulevaru Mihajla Pupina, na prilazu centru iz Jevrejske ulice, odnosno na raskrsnici kod Srpskog narodnog pozorišta.

Trenutno su prohodni Varadinski most i Jevrejska ulica, dok je Bulevar Mihajla Pupina zatvoren od Varadinskog mosta do raskrsnice Ulice Modene i Žarka Zrenjanina.

Na glavnom gradskom trgu u Subotici održana je završna manifestacija "Dužijance", tradicionalnih žetelačkih svečanosti kojima se slavi uspešno obavljena žetva pšenice i obezbeđivanje hleba za celu godinu za porodicu.

Deo mehanizacije subotički ratari su sinoć preparkirali na parking prostor u Ulici Matka Vukovića kroz koju je danas prošla svečana povorka.

U 19 časova subotički poljoprivrednici traktorima su blokirali centralnu gradsku ulicu pored Gradske kuće.

Vozila ne mogu da uđu u Štrosmajerovu ulicu iz Ulice Matije Gupca i tako će biti do 22 časa.

Paori propuštaju vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca, trudnice i osobe sa invaliditetom.

Navode da i dalje podržavaju vojvođanske ratare u zahtevima prema Vladi Srbije.

Na traktorima su danas istaknuti transparenti na kojima traže da se suša proglasi za elementarnu nepogodu, ukidanje obaveze plaćanja nadoknade za odvodnjavanje, da kupuju gorivo bez akciza, te veću cenu suncokreta.

Subotički paori u protestnom okupljanju u centru Subotice su peti dan, a danas nisu imali protestne vožnje mehanizacijom kroz grad, zbog održavanja programa žetelačkih svečanosti u centru grada.

U povorci 112. "Dužijance" bili su fijakeri okićeni ukrasima od slame sa najboljim ovogodišnjim žeteocima – risarušama i risarima, a glavne atrakcije bile su kruna i veliki klas od slame.

Prema tradiciji, glavni žetelački par – bandaš Dominik Skenderović iz Tavankuta i bandašica Katarina Piuković iz Subotice – predali su gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću hleb od novog žita koji ga je pokazao na sve četiri strane sveta.

Inicijator protesta poljoprivrednika u Subotici Miroslav Matković rekao je za RTS, da im je namera da ponovo skrenu pažnju na zahteve paora, a ne da ometaju povorku.

Poljoprivrednici iz Rače u Lapovu čekaju odgovor iz Vlade

Ratari iz Rače otišli su u Lapovo traktorima. Najavili su da će blokirati magistralni put ka Kragujevcu na sat vremena.

Zatim će u Lapovu sačekati sutra do deset sati odgovor iz Vlade. Potom će u dogovoru sa kolegama iz Beograda i Novog Sada, ukoliko budu nezadovoljni, krenuti ka Beogradu.

Očekuju još potvrdu iz Kragujevca i Batočine da li će im se sutra, ako krenu, pridružiti na putu ka Beogradu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво