Читај ми!

Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku "Soko"

Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je jutros Višem tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu protiv 14 osoba, koje smatra odgovornim za nesreću u rudniku "Soko" kod Sokobanje 1. aprila u kojoj je poginulo osam rudara, izjavila je za Tanjug državni sekretar Jovanka Atanacković.

"Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom kojom Ministarstvo raspolaže o nesreći, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da se utvrdi istina o nesreći", rekla je Jovanka Atanacković.

"Krivičnu prijavu podneli smo za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatramo da su osumnjičena lica navedena u prijavi odgovorna za izvršenje ovog teškog dela, jer se izvođenje radova obavljalo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, zbog toga što je bilo činjenja, ali i nečinjenja suprotno propisima, pa je nažalost došlo do ove nesreće", izjavila je Atanackovićeva.

Navela je da Ministarstvo smatra kako postoje indicije da su osumnjičeni naručili tehnički rudarski projekat koji se radi na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta, za koje nisu postojala odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike ili su ta odobrenja istekla.

"Takođe, vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako nisu postojala", istakla je Atanackovićeva.

Ona je dodala da su tužilaštvu podnete sve informacije sa dokumentacijom koju poseduje Ministarstvo, sa zapisnikom rudarske inspektorke koja je bila na mestu događaja 1. aprila ove godine, kada se nesreća desila.

"Tražimo da se još jedanput ispitaju sve činjenice i okolnosti i da to ovog puta uradi Više javno tužilaštvo u Nišu, s obzirom na to da dela koja sam navela spadaju u nadležnosti višeg tužilaštva. Mi smo o svemu obavestili i Republičko tužilaštvo, kome smo predali takođe krivičnu prijavu, kako bi i oni bili obavešteni i pratili ovaj događaj i smatramo da ovaj događaj zaista zaslužuje da dobije svoj epilog upravo u najvišim tužilačkim instancama u Srbiji", rekla je državna sekretarka.

"Smatramo da krivična odgovornost postoji, da postoje elementi krivičnog dela i o ovome nismo ranije govorili, jer smo čekali da najpre Osnovno tužilaštvo u Aleksincu završi svoj posao", kazala je Atanackovićeva.

Podsetila je da je Osnovno tužilaštvo u Aleksincu krajem jula, nakon završene istrage, donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka povodom nesreće, ali je dodala kako Ministarstvo ipak smatra da to treba još jednom da se ispita i to u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, kome je predata kompletna dokumentacija.

"Očekujemo da se pravda ispuni i da porodice nastradalih, ali i cela država dobije jasnu sliku o tome šta se dogodilo te noći i da li ja baš tako da niko nije kriv, ili ipak možda ima elemenata krivičnog dela kako Ministarstvo smatra da postiji", rekla je Atanackovićeva. 

Osam rudara je stradalo, dok je 21 povređen 1. aprila u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje. 

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво