Читај ми!

Porodična preduzeća u zamahu na severu Kosova i Metohije

Većina srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije živi u ruralnim područjima, a zahvaljujući pomoći države mnogi su ušli u preduzetničke vode - od vinarstva do pekarske proizvodnje.

Na četiri hektara, porodica Jevremović u selu Trikose zasadila je borovnicu. Rađa uveliko. Najnovija tehnologija instalirana je na plantaži - od zaštite od grada do osvežavanja vazduha tokom vrelih dana.

Počeli su 2018 godine. Gotovo svih 13 članova ove porodice angažovano je na poslovima uzgajanja borovnice. Zbog komplikovanih administrativnih uslova, borovnica iz Trikosa još ne može u inostrantsvo.

"Trenutno borovnica završava na ovim našim prostorima, zbog komplikovanog izvoza. Borovnica se izvozi sveža i da bismo je izvezli treba nam par dana. Znamo kakve su gužve na prelazima. Roba ide na terminal na južnoj strani i dok se to završi prođe tih par dana gde ona već mora da bude na trpezi kupaca", ističe uzgajivač borovnice Aleksandar Jevremović.

U porodici Trboljevac u selu Kutnje, zapošljavaju više članova u proizvodnji hleba i peciva od heljde.

"Naša pekara proizvodi heljdine proizvode bez ikakvih aditiva, bez pojačivača ukusa i boja. Proizvodimo osam heljdinih proizvoda - hlebova, pita, kore... Proizvodimo i belu liniju proizvoda, lisnata testa jer mašinama i opremom koju smo dobili proširili smo asortiman", kaže Danica Trboljevac.

Biznis uz pomoć države Srbije i Kancelarije za KiM

Porodice Trboljevac, Jevremović i druge kažu da ne bi bilo moguće pokrenuti biznis bez pomoći države Srbije, odnosno Kancelarije za KiM.

U opštini Leposavić su 163 korisnika dobila pomoć u poljoprivrednoj ili privrednoj delatnosti.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je kroz posebne konkurse Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ove i prethodne godine za teritoriju opštine Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara za porodični biznis i razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Mnogo nam je važno i značajno da na taj način pomognemo opstanak našeg naroda na KiM i da gradimo budućnost, mir i stabilnost. Posebno bih istakao da se ličnom inicijativom predsednika Aleksandra Vučića, sada izdvaja najviše novca za prostor KiM", ističe Petković.

Obećava da će sa ovakvim projektima biti nastavljeno, jer preko 80 odsto srpskog stanovništva na KiM živi u ruralnom području.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи