Čitaj mi!

Da li kupujete proizvode koji su pred istekom roka trajanja

U Evropskoj uniji na mnoge prehrambene proizvode, kao što su brašno, šećer, pirinač, kafa, kečap, senf, ukidaju se rokovi trajanja, odnosno na pakovanjima više neće pisati "najbolje upotrebiti do nekog datuma. I u našoj zemlji, zbog isteka roka, bacaju se ogromne količine hrane i drugih proizvoda. Tokom leta aktuelne su kreme za sunčanje i mnogima su cene snižene, pred istek roka. Koliko su takvi proizvodi bezbedni za upotrebu?

Mleko za telo u jednoj prodavnici košta 182 dinara, ali mu rok ističe tokom meseca. Potrošači navode da bi takvo mleko za telo kupili ukoliko nema proizvoda sa svežijim datumom, kao i u slučaju da će se odmah potrošiti.

"Uglavnom oni stavljaju datum, ali mnogo toga se koristi i posle isteka da budemo iskreni", navela je jedna stanovnica Beograda.

Pojedini građani, koji rade u trgovinama, kažu da bi kupili i da je to sasvim normalno, pošto nije reč o hrani koja će se pokvariti, dok neki i ne bi, zato što je reč o mleku za telo. 

Čak i da je besplatno, postoje i oni koji ga ne bi kupili. Proizvođači su svakako dužni da jasno naznače rok trajanja kozmetičkog proizvoda. Međutim, i tu ima razlike, a od 2019. godine i u Srbiji je regulativa po standardu Evropske unije.

"U slučaju da je rok upotrebe duži od 30 meseci, proizvođač je u obavezi da na ambalažu stavi simbol otvorene kutijice, na kojoj ili pored će stajati određeni broj i slovo M", rekla je Dragana Vasiljević, redovni profesor na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

I to najčešće izgleda ovako.

"To praktično znači, taj rok upotrebe se zove minimalni rok trajanja nakon otvaranja. S druge strane postoje kozmetički proizvodi kod kojih je rok trajanja odnosno upotrebe kraći od 30 meseci. U tom slučaju proizvođač bi trebao da stavi na ambalažu simbol peščanog sata pored kojeg će pisati datum ili 'najbolje upotrebljivo do'", dodala je profesorka.

Napominje da bi procena rizika od korišćenja kozmetičkih proizvoda nakon isteka roka, zahtevala detaljne i stručne analize, koje su skupe.

Svakako, ako sam proizvođač garantuje kvalitet i bezbednost do određenog roka, treba se držati preporuke.