Čitaj mi!

Protest poljoprivrednika u više gradova; Nedimović obećao niz mera, ratari traže pisane garancije

Ratari nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, ali i zabranom izvoza, protestuju u više gradova u Srbiji. Traktori blokirali jednu traku Bulevara Mihajla Pupina u centru Novog Sada. Protestne vožnje u Pančevu i Požarevcu. Ministar Branislav Nedimović i njegovi saradnici razgovarali sa poljoprivrednicima. Nedimović rekao da će gorivo moći da sipaju dva puta dnevno uz posebne kartice i obećao sastanak u Vladi Srbije za dva dana, ali su ratari nastavili da blokiraju saobraćaj.

Desetak traktora, nešto posle 13 časova, blokiralo je jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, u okviru blokada koje članovi Udruženja "Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije" organizuju u više gradova.

Poljoprivrednici iz pojedinih mesta sa teritorije Pančeva i Kovačice protestovali su u Pančevu, između 12 i 14 časova.

Blizu stotinu traktora vozilo je sporednim ulicama kroz grad, od jabučkog do beogradskog puta i nazad, u pratnji policije. Oni su nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, ali i celokupnom situacijom.

Jedan od glavnih zahteva je ukidanje zabrane izvoza.

"Prvi zahtev je ukidanje svih zabrana izvoza žitarica, uljarica i određivanje minimalne cene pšenice, koju smo već ovršili i predali. Drugi zahtev je ukidanje cene akciza za naftu", kaže Martin Đuričak, poljoprivrednik iz Padine.

Protestna vožnja udruženja poljoprivrednika "Stig" krenula je iz Bratinca kod Požarevca nešto posle devet časova, a poljoprivrednici su traktorima prošli kroz centar grada i privremeno blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi.

Potpredsednik "Stiga" Milan Marković kaže da je protest organizovan kako bi se ukazalo na, kako je rekao, izuzetno nisku otkupnu cenu suncokreta.

"Ona je sada 55 dinara, a lane je sa trostruko manjim ulaganjima bila 62 dinara. Ministarstvo poljoprivrede nam je ponudilo 62 dinara po kilogramu, što smo mi u četvrtak na sastanku odbili i zato smo danas ovde", rekao je Marković.

Istakao je da proizvođači traže 700 evra po toni, odnosno oko 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.

Ministar obećao mere, ratari traže "crno na belo" 

U Novi Sad je došao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je u razgovoru sa poljoprivrednicima obećao niz mera, ali oni čekaju pisane garancije da se raziđu, prenosi portal 021.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Takođe, u narednih 60 sati trebalo bi da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo.

Nedimović je naveo i da će razgovarati sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine. Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši, pa će se na osnovu toga doneti mere.

Kako prenosi novosadski portal, ministar je poručio i da je zabrana na izvoz morala da se uvede i da je čim su se stekle mogućnosti ona ukinuta. 

"Ako je pala cena zbog odluka Vlade, kako je onda u okruženju gde nije bilo tih zabrana ista situacija", pitao je Nedimović.

Dodao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio. 

Okupljeni poljoprivrednici poručili su da se ne pomeraju dok ne dobiju garanciju "crno na belo" da će sva ta obećanja biti ispunjena. Poljoprivrednici su ministra pitali da li je očekivao da se oni raziđu na osnovu takvih obećanja.

"Kao da radite predizbornu kampanju. Nama treba konkretno nešto da nam kažete", rekli su ratari ministru.

Prethodno je Ministarstvo poljoprivrede pozvalo predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa predstavnicima ministarstva o svim iznetim temama.

"Na sastancima u Novom Sadu, Pančevu i Požarevcu dogovoreni su naredni koraci za rešavanje problema apostrofiranih u razgovoru ministra i poljoprivrednika, dok će sva dodatna pitanja biti razmotrena na sastanku u Vladi Srbije, koji će biti održan u narednih 48 sati", kažu u Ministarstvu za Tanjug.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović apelovao je na poljoprivrednike da deblokiraju javne puteve i ulice i da nastave razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije.