Читај ми!

Uskoro rekonstrukcija Centralne kule Starog sajmišta, simbola i sjaja i užasa

Narednih dana Centralna kula Starog sajmišta biće uklonjena da bi se uradila rekonstrukcija prema originalnom projektu.

Centralna kula je jedan od nekoliko sačuvanih autentičnih objekata prvog beogradskog sajamskog kompleksa.

Toranj Centralne kule je u izuzetno lošem stanju i moraće da bude u potpunosti uklonjen, a projektom je planirano da bude izgrađen novi koji će biti veran originalu, s tim što će imati panoramski lift.

"Kula je od početka, otkad je sagrađena za Beogradski sajam, zauzimala centralno mesto i postala ikonička slika predratnog sjajnog beogradskog sajma. Isto tako, u vreme kada je tu bio logor, kula je slika užasa koji su se događali. I danas, kada obnavljamo sećanje na logor, ona je opet ta ikonička slika našeg obnavljanja sećanja", kaže Krinka Vidaković Petrov, v. d. direktora Memorijalnog centra "Staro sajmište".

Prva spomen-ploča posvećena žrtvama logora postavljena je tek na tridesetogodišnjicu oslobođenja Beograda.

Pod nazivom "Staro sajmište – Logor Gestapoa" čitav prostor sa očuvanim paviljonima je proglašen za kulturno dobro 1987. godine. Za protekle tri i po decenije projekat je nekoliko puta pokretan, ali se nije daleko odmaklo.

"Pošto nije postojala jedna jasna strategija razvoja prostora, danas imamo kompleksnu situaciju što se tiče imovinskopravnih odnosa, ne samo pitanja zemljišta, već i objekata. Takođe imamo i situaciju sa namenom tih objekata koji nisu adekvatni onome što taj prostor jeste i treba da predstavlja", ističe pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić.

Prva faza rekonstrukcije planirana je do kraja ove, a završetak radova sledeće godine. Kada bude obnovljena, Centralna kula će biti glavni izložbeni i edukativni prostor Memorijalnog centra "Staro sajmište".

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво