Čitaj mi!

Po mahalama razbacano 20 kuća - obnova makadamskog puta spas za meštane Ravnog Dela

Planinsko selo Ravni Del nalazi se uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Iako je udaljeno 53 kilometra od Leskovca, do Ravnog Dela se duže putuje nego do Beograda. Posle više od pola veka obnavlja se makadamski put koji je u veoma lošem stanju.

Bez terenskog vozila ne kreće se u Ravni Del. Na 1.000 metara nadmorske visine po mahalama razbacano je 20 kuća. Kad padne kiša do Stankovića se moglo samo pešice.

"Mučimo muke, daleko od grada, loš put. Sad, evo, došli su prave, videćemo", kaže Miodrag Stanković iz Ravnog Dela.

Buldožer će stići i do porodice Marković. Da ono što uz veliki napor proizvedu - sir, jaja, voće, ćumur - mogu bez teškoća da prodaju.

"Biće bolje mnogo, kad put može da prođe, može buldožer da dođe, može da radi, može sve lepo da bude", rekao je meštanin Stanojko Marković.

Boljitak očekuju i Novkovići. Šestoro ih je u kući okruženoj šumom. Seku drva i obrađuju imanje.

"Živimo od poljoprivrede - stočarstvo, šuma, imamo maline", navodi Aleksandar Novković.

Kada je stekao penziju, Božidar se iz Švajcarske vratio u Ravni Del. Obnovio je kuću i posadio 250 stabala raznog voća.

"Za život je raj, zdrava voda, planina, čist vazduh, ali je put nas pojeo", kaže Božidar Marković.

Nasipaju se kamenom najkritičnije deonice. Put će biti proširen i sa betonskim propustima. Grad Leskovac uložio je oko 12 miliona dinara.

"Mi smo uspeli sada bukvalno da krenemo od Barja preko Oruglice, gde smo sredili ambulantu, i od Oruglice do Ravnog Dela gde je najudaljenija tačka od grada Leskovca, deonica je negde oko 27,5 kilometara", rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Leti je prelepo i svi su na okupu. Zimi je surovo. Okovani su ledom i velikim snegovima. Tada u Ravnom Delu ostaju samo najuporniji - 24 gorštaka.