Čitaj mi!

Pašalić: Maloletnički brakovi otvaraju put za trgovinu ljudima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je na štetnost maloletničkih brakova jer, kako je rekao, ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlje. Naglasio je da takvi brakovi neretko predstavljaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine ljudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

Pašalić je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u kuću svog maloletnog vanbračnog partnera u Smederevskoj Palanci, trpela od njegovih roditelja, navodi se u saopštenju.

Kako je dodao, institucija zaštitnika građana je u vezi sa tim slučajem po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

Prema rečima Pašalića, najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju te maloletničke vanbračne zajednice.

"Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta. Deca se moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečiji brak i dečija vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija", rekao je Pašalić.

Pašalić navodi da je u postupku kontrole utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad Smederevska Palanka niti da je prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod.

U saopštenju se ukazuje na to da je ombudsman utvrdio da je devojčica iz Beograda i da su je suprugovi roditelji, po dolasku u njihovu kuću u Smederevski Palanku, teško fizički zlostavljali osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelja smešteno u hraniteljske porodice i određeni su im privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede gde se i dalje nalaze, napominje se u saopštenju.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu ombudsman postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlja poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih.