Читај ми!

Imaju li mame pravo na žalbu kad umesto subvencije za stan dobiju "hladan tuš"

Nakon što su mediji preneli priče žena da ih je država odbila za subvenciju pri kupovini prve nekretnine, iako su, smatraju, ispunile sve uslove – iz Ministarstva za rad odgovaraju da će brzo rešiti problem. Pravnici ukazuju na to da je uredba problematična iz više osnova – ističu da bi prvo trebalo da stigne rešenje o subvenciji pa tek onda da se traži sklapanje predugovora. Napominju i da nije određen rok za odlučivanje o subvenciji, kao i to da se mamama ne sme uskratiti pravo na žalbu.

Da zatvore poglavlje života u kome su živeli kao podstanari i da kupe stan na kredit, prelomili su, kažu Jovanovići, kada je odjeknula vest da će država subvencijama u iznosu do 20.000 evra podržati majke u kupovini prvog stana. Jedan od uslova je da su dete rodile tokom ove godine. Vetar u leđa ubrzo se pretvorio u hladan tuš.

Posle više od 80 dana stigao im je odgovor da nemaju pravo na subvenciju. Zato što su, objašnjava naša sagovornica, samo dan pre podnošenja zahteva za nju potpisali kupoprodajni ugovor. Počeo je postupak u katastru i tako su za državu automatski bili neko ko već ima nekretninu u vlasništvu.

"Nismo imali od koga da se informišemo da ugovor ne sme da bude sklopljen pre zahteva za subvenciju, pokušali smo da kontaktiramo sva tri ministarstva koja su bila u celoj ovoj priči i lokalnu samoupravu u našem gradu, svi su bili ljubazni, ali niko nije znao da nam da tačne korake šta tačno i kojim redom da uradimo da ne bi došlo do ovako neke greške", kaže mama iz Subotice Dajana Jovanović.

Greška koja košta i novca i vremena.

"Veoma je bilo naporno da prikupljamo svu dokumentaciju vezanu za kredit i subvenciju, sa malom bebom u naručju, podigli smo čak i keš kredit da bismo imali za učešće, sada nažalost moramo da živimo sa dve plate ispod proseka i sa dva kredita", ističe ova mama.

Šta još otežava mamama 

Uredba je problematična po više osnova, ocenjuju stručnjaci – nije određen rok u kome Komisija države mora da odluči da li majka ima pravo na subvenciju, retko koji prodavac stana će, kažu, čekati duže na kupoprodajni ugovor, a banke bez njega ne mogu da isplate novac.

Zato redosled koraka, smatraju, treba obrnuti.

"U Uredbi se traži zaključenje predugovora, a u praksi se traži zaključenje kupoprodajnog ugovora. Ono što bi eventualno bilo dobro je da se pre zaključenja bilo kakvog ili predugovora ili ugovora donose rešenje prvo. Znači, kad podnesete sve papire – da vi prvo dobijete rešenje da li su vam odobrene subvencije ili nisu, sa ograničenim rokom trajanja", rekla je advokatica Sara el Sarag.

Pored toga, trebalo bi, kaže, brisati ograničenje da se nepokretnost ne može kupiti od krvnog srodnika u pravoj liniji. I još jedno.

"Da ništa niste u prethodnih pet godina ni vi ni vaš bračni ili vanbračni drug imali na svoje ime. Šta ćemo da radimo u situaciji ukoliko vam je umro roditelj, vi ste nasledili, pa ste prodali, pa biste eventualno taj novac kao učešće dali ovde i smanjili taj kredit koji podižete", objašnjava advokatica.

Ministarstvo: Rešenje za manjkavosti u narednim danima

Većina podnetih zahteva za subvenciju odnosi se na kupovinu stana ili kuće uzimanjem stambenog kredita, saznajemo u Ministarstvu za socijalna pitanja. I to da u Uredbi vide određene manjkavosti i da će država, kako kažu, naći pravno rešenje već u narednim danima.

"Da sve majke koje su u momentu rođenja deteta imale uslove za dobijanje ove subvencije, da dobiju finansijsku podršku države onako kako im je obećano. Tako da, da li će to da bude kroz izmene Uredbe, da u Uredbi bude navedeno da majke koje ispunjavaju uslove u momentu rođenja deteta, a ne kao što je trenutno – u momentu podnošenja zahteva, ili će da bude na neki drugi pravni način rešeno, to ćemo da vidimo", kaže Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ne sme se, napominju pravnici, majkama uskratiti pravo na žalbu povodom rešenja Komisije koja odlučuje o subvenciji. Mora da postoji drugostepeni organ kome se mogu obratiti, pa tek onda da se upućuju na upravni spor.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво