Читај ми!

Srbija se seća stradalih i prognanih u "Oluji" – tišina više nikada neće prekriti zločin

Državni komemorativni skup posvećen sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 27. godišnjice "Oluje", održan je u Novom Sadu, na Trgu slobode. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je okupljenima da patnja krajiškog čoveka nikada neće biti zaboravljena. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da samo okupljeni i jedinstveni možemo da očuvamo sećanje. Patrijarh Porfirije, koji je služio parastos, poručio je u besedi da pamtimo svedočenja o stradanju, ali da naše pamćenje nije zlopamćenje. Sanja Vulić, koja je sa dvanaest godina bila u izbegličkoj koloni, obratila se okupljenima i rekla da su tuga i bol za ognjištem i danas prisutni.

Na današnji dan, pre 27 godina, hrvatska vojska je na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju "Oluja". Ubijeno je ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000.

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja" obeležen je u Novom Sadu, na Trgu slobode.

Prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski Porfirije.

Izveden je i prigodan umetnički program, kao podsećanje na golgotu koju su prognanici prošli pre 27 godina.

O tome je svedočila i jedna od stradalnica iz kolone, Sanja Vulić.

Okupljenima su se obratili i predsednik Vučić, patrijarh Porfirije, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu ranije danas služen je parastos stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja", a u fruškogorskom naselju Banstol, služena je liturgija, zatim i parastos.

Državni zvaničnici poručili su ranije danas da ne sme da se zaboravi akcija koja je dovela do egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske, ali da Srbija i Hrvatska zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, u "Oluji" je ubijeno 1.880 ljudi. Direktor centra, Savo Štrbac ističe da je proterano najmanje 220.000 Srba. Ukazuje da Hrvatska sve radi sporo i da još uvek nije urađena ekshumacija iz oko 60 registrovanih grobnica.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво