Čitaj mi!

Komesarijat: "Oluja" nikad neće biti zaboravljena

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je da za počinjene zločine nad nevinim civilima u "Oluji" niko nije odgovarao, te da je klima neprijateljstva ostala nepromenjena, a ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo onemogućeno.

I ovog avgusta Srbija se sa tugom seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije "Oluja" 1995. godine, navodi Komesarijat.

U saopštenju se navodi da Srbija nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi, u i posle akcije "Oluja", i više od 700 onih koji su u toj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije.

"Za počinjene zločine nad nevinim civilima u 'Oluji' niko nije odgovarao, klima neprijateljstva ostala je, nažalost, nepromenjena, a ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo onemogućeno. U Hrvatsku se vraćaju retki, i to najčešće oni koji žele da život završe na rodnoj zemlji", ističe Komesarijat.

Naglašava da se Srbima proteranim iz Hrvatske i dalje ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište.

"Republika Hrvatska nije sprovela ni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije...", kaže se u saopštenju.

Komesarijat za izbeglice i migracije je svih ovih godina, ističe, radio i na stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljenih lica.

"Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Republike Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program. Iz budžeta Srbije dodatno su ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić u maju ove godine urađen snimak stanja potreba među izbegličkom populacijom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  

Utvrđeno  je da još oko 10.000 izbegličkih porodica nema obezbeđen svoj krov nad glavom, što uz 16.000 porodica interno raseljenih sa Kosova i Metohije, koje se takođe nalaze u urgentnoj potrebi za stambenim rešenjem, predstavlja značajan broj porodica koje nemaju svoj krov nad glavom, ističe se u saopštenju.

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije navodi da će nastaviti da rešava stambene i druge potrebe ove ranjive populacije, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Zahvalio se svim donatorima i međunarodnim organizacijama na dodeljenim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica.

Naglašava da novi rat na tlu Evrope, kao i drugi izazovi migracija, ne smeju da gurnu u drugi plan potrebe naših sunarodnika kojima, zbog nerešenih brojnih pitanja, ratovi devedesetih i dalje traju, kaže se u saopštenju.

"Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode rešavanju izbegličkih problema. U tom smislu očekujemo dalju podršku međunarodne zajednice", navodi Komesarijat.

Pomen žrtvama "Oluje" biće održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim mestima širom Srbije, kaže se u saopštenju.