Читај ми!

Da li su građani odgovorni za neprijatne mirise u večernjim satima, kako tvrde nadležni

Sredina je leta, i mnogi Beograđani se žale na zagađen vazduh i to iz raznih delova grada. Stanovnici Ruzveltove su sinoć oko 21 sat osetili jak miris koji ih podseća na hlor. Nadležni odgovaraju da u to vreme ekipe Gradske čistoće nisu prskale komarce na toj lokaciji. I stanovnici Bežanijske kose od početka jula prijavljuju nadležnim gradskim službama da se svakog dana u kasnim večernjim satima pojavljuje izmaglica i širi oštar neprijatan miris. Tvrde da sve izgleda kao oblak magle koji se spušta na zemlju.

Ako je suditi po opisima koje su nam slali pojedini gledaoci sa Bežanijske kose, u večernjim satima ovih dana najbolje je pobeći. Oni tvrde da se noćima oseća vrlo neprijatan miris zbog kojeg moraju da zatvore prozore. I tako, iz noći u noć - oblak koji definišu kao izmaglicu spusti se u naselje i skoro je nemoguće disati.

"Kad se smrkne negde oko 7-8 recimo, bude kao izmaglica od prašine od smoga, ali Bežanijska kosa ima stalno vetrić koji pirka, međutim tu je smrad, baš smrad. Autobusi takođe parkiraju ovde pa je možda i to isto", kaže jedna žiteljka Bežanijske kose.

Dok smo mi bili tamo, dakle, danju, osetili smo intenzivniji miris kanalizacije. Ipak, rekli bismo, ništa toliko neobično u letnjim mesecima.

U nedostatku informacija, ispredaju se razne teorije - da se pale gume u nehigijenskom naselju, da je u pitanju proizvodnja kafe, zaprašivanje komaraca...

Potražili smo odgovor u gradskom Zavodu za javno zdravlje. Oni na 30 mernih stanica 24 sata dnevno pomno prate šta se dešava na teritoriji celog Beograda.

"Od toga su na 15 mernih mesta u gradu postavljene automatske merne stanice koje u realnom vremenu prate kvalitet vazduha. Jedna takva je postavljena i na Bežanijskoj kosi u ulici Partizanske avijacije i upravo smo saznavši da postoji problem intenzivno pratili koncentraciju zagađujućih materija, posebno na lokaciji Bežanijska kosa, i u prethodnom periodu nismo zabeležili prekoračenje graničnih vrednosti. Naglašavam, zagađujuće materije koje se mere prema programu kvaliteta vazduha u lokalnoj mreži u skladu su sa adekvatnom uredbom", kaže načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha Andrej Šoštarić.

Iz gradskog Zavoda za javno zdravlje napominju da merna stanica uvek jasno pokaže svaki skok zagađujućih čestica u vazduhu.

U prethodnih nekoliko dana kao i danas, na Beoeko sajtu moguće je videti da je kvalitet vazduha u Beogradu u najlošijem slučaju prihvatljiv, a najčešće dobar ili odličan.

U dopisu Sekretarijata za inspekcijske poslove navode da inspektor za zaštitu životne sredine nije potvrdio odnosno, kako kažu, "locirao prisustvo emitera privrednih subjekata".

Dakle, u blizini nema fabrika koje noću ispuštaju otrovne materije u vazduh. Navode, takođe, da su "uzrok neprijatnih mirisa fizička lica, koji svojim nesavesnim ponašanjem prave navedene smetnje i zagađenje". Šta to tačno znači, nisu objasnili.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије