Čitaj mi!

Otkačena barža može da napravi veliki problem na reci, šta je obično uzrok

Ne dešava se često da se barža otkači, ali kada se desi može biti veliki problem. Masa im je preko hiljadu tona i ako nisu dobro obezbeđene predstavljaju problem i na reci, i na priobalju. Nedavno je jedna bukvalno pokosila kafanu na obali Dunava kod Grocke.

Žitelje Ritopeka nedavno nisu probudili petlovi. Tog jutra oko pet sati, san im je prekinula strašna buka. Iz još neutvrđenih razloga, tokom plovidbe tri barže su se otkačile, a terase kafane više nema. Zamalo da nastradaju i pecaroši.

Jedan meštanin kaže da je bilo tri barže.Terasa i dva čamca otišla u Dunav, zakačila i skelu, hvala Bogu da na skeli nije bilo ljudi, dodaje.

Nije ovo prvi put da se barže otkače jer nisu dobro vezane ili usidrene. Tako su se pre nekoliko godina, zbog košave, dve barže otkačile, a jedna je udarila u stub Pančevačkog mosta. Most slobode u Novom Sadu 2018. je bio zatvoren za saobraćaj jer je postojala opasnost da otkačena barža u njega udari.

"Direktor Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu Slobodan Milošević navodi da do nesreće dođe prilikom vremenskih neprilika, jakih vetrova ili oluja lošeg i prekomernog utovara i istovara. Najčešće se to događa kada se nepravilno utovaruje šljunak ili kamen", dodaje Milošević.

Uprava za brodove utvrđuje da li su brod ili barža dobro opremljeni, a inspekcija kontroliše da li je oprema ispravna.

Branislav Vajda iz Udruženja lađara Srbije kaže da ispravan brod ne može da se prevrne i ne može da potone, to je pravilo. "Uglavnom do toga dođe u 90 posto slučajeva zbog ljudskog faktora, ili je neodržavanje ili nestručnost posade ili viša sila što je dosta retko da usled nepogoda dođe do potonuća", napomenuo je Vajda.

Za brod se barža vezuje čeličnim užetom, čija debljina zavisi od veličine broda i barže. Prosečna težina barže je hiljadu i po tona. Prepolove se i potonu uglavnom kada su prepunjene ili kada je roba neravnomerno raspoređena.

Miroslav Đordan iz firme za brodski transport naglašava da svaka barža ima svoje uslove utovara i radnici mornari koji to vrše moraju da znaju na koji se to način radi.

Uobičajeno je da to bude na dva tri nivoa kako bi se rasporedio teret i obezbedila čvrstoća plovila, kaže Đordan.

Barže mogu da se usidre samo na propisanim mestima. Međutim, ako je vodostaj nizak, kao ovog leta, sidro može da se otkači. Ipak, to se retko dešava. Ne može svaki mornar da upravlja brodovima sa baržom.

Za svako upravljanje brodovima trgovačke mornarice je potrebno adekvatno zvanje i dozvola tako da niko od posade ne može da bude bez adekvatne licence, tako da od mornara do zapovednika svi moraju da imaju određenu obuku, napominje Branislav Vajda.

Za razliku od evropskih, na srpskim rekama, osim policije, trenutno ne postoji služba koja dežura 24 časa i kojoj bi mornari mogli da prijave nezgodu, tvrde lađari. U 90 odsto slučajeva uzrok nezgoda sa baržama je ljudski faktor. Činjenica je da nikom ne bi bilo prijatno da u bilo koje doba dana ugleda kako hiljade tona nekontrolisano plovi ka njemu.