Читај ми!

Vantelesna oplodnja o trošku države – povećane šanse za 400.000 parova

Na vantelesnu oplodnju o trošku države od jula imaju pravo žene do navršenih 45 godina. To je veća je šansa za oko 400.000 parova i ohrabrenje za mnoge žene u bračnoj i vanbračnoj zajednici, da rode prvo ili drugo dete. Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" ističe važnost donacija reproduktivnih ćelija.

Parovima je u poslednje dve godine omogućen neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete i veći broj za drugo. U program su uključeni i muškarci koji imaju problem sa sterilitetom: omogućeno je zamrzavanje embriona i za parove koji već imaju dete.

 Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" rekla je za RTS da će u septembru biti omogućen uvoz reproduktivnih ćelija iz stanih donorskih banaka, poput Španije i Danske.

"Sa nestrpljenjem čekamo. S obzirom na to da je najavljena donacija, javio se veliki broj parova koji sa nestrljenjem čekaju da to bude zvanično", navodi gošća Jutarnjeg programa.

Ističe da je "donacija neophodnost", kao i da mnogi parovi imaju problema sa potomstvom i ne mogu da se ostvare kao roditelji bez donirane jajne ćelije ili spermatozoida.

"O tome se ne govori mnogo jer su se i za vantelesnu oplodnju vezivali tabui. Oko donacija još uvek imamo pitanje: da li će to biti moje dete", ističe Arizanovićeva.

"Neophodan državni registar"

Prema rečima Arizanovićeve, biomedicinska potpomognuta oplodnja je vantelesna, ali uključuje i inseminaciju.

"Inseminacija je procedura koja je manje invazivna od procedure vantelesne oplodnje, jer se ne prima ili prima blaža hormonska stimulacija", objašnjava Arizanovićeva.

Ističe i da je neophodan državni registar, koji će sadržati i podatke koliko je beba rođeno pomoću vantelesne oplodnje. 

Zašto se čeka na vantelesnu oplodnju 

Danas imamo šest centara vantelesne oplodnje, dok je 13 ordinacija i klinika u privatnom vlasništvu. Arizanovićeva navodi da se u državnim centrima čeka par meseci na komisiju za vantelesnu oplodnju.

Država plaća svaku vantelesnu oplodnju, a Arizanovićeva kaže da ona košta od tri do pet hiljada evra, ali da zavisi od terapije koja se prima.

"Znači što država finansira, jer ne bi svi mogli da je priušte. Pogotovo kada na proceduru moraju da se jave i nekoliko puta. Ne uspe procedura uvek iz prvog puta, nekada ima dodatnih komplikacija, a nekada je sreća", zakuljučuje Marijana Arizonović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво