Čitaj mi!

Selo Dulene kod Kragujevca strahuje od vukova – lepo za oko, surovo za život

Meštani planinskog sela Dulene kod Kragujevca žale se da su im se u kraju pojavili vukovi, da napadaju i dave ovce, čak i danju. Čekaju naknadu štete od osiguranja, što se odužilo, pa kažu ako im neko ne pomogne, moraće da prodaju umatičena stada, od kojih uglavnom žive.

Dulene, lepo za oko, surovo za život. U nepreglednim prostranstvima šuma podno Gledićkih planina, odnedavno, novi stanari – vukovi seju strah među stokom i ljudima.

"Ovce su pasle u voćnjaku, ona je pasla pored same vrzine. On je nju samo ćapio i izvukao iz vrzine, a posle tri dana toga sam video vuka, iskočio ispred mene na deset metara", priča Dragan Marković iz Dulena kod Kragujevca.

U selu Dulene i okolnim mestima, poslednjih meseci, stradalo je više desetina ovaca i jagnjadi.

"Tu jednu noć ih nisam zatvorio, rekoh tu je štala blizu i ovo i ono zbrisani", žali se Petar Marković.

Dragan Mijajlović moli nadležne organe da im pomognu.

"Problem će da bude za nas, kad budu počeli zimus nas da presreću, onda će da bude problem", upozorava Mijajlović.

Kako naplatiti štetu 

A problem je i naplata štete, pa je meštani nisu ni prijavili lovačkom udruženju. Da bi je dobili, treba da ispune propisane mere za sprečavanje štete od divljači i zapisnikom veterinara dokažu da je štetu pričinio vuk.

Na teren izlazi komisija u kojoj je i lovni inspektor, pa se sva dokumentacija šalje osiguravajućoj kući, koja ima poslednju reč.

Procedura za nadoknadu štete je komplikovana. Pa kako onda da vukovi budu siti, a ovce na broju?

"Vuk se lovi od 1. jula do 31. marta. A s druge strane, znači da imamo i pomoć pastira, da budu uz stado, da imaju psa, da obezbede svoje torove. I tako ćemo jedino doći do nekog rešenja", smatra Miloš Maksimović, upravnik lovišta LU "Šumadija", Kragujevac.

Lovačko udruženje "Šumadija", koje gazduje zemljištem od 67.000 hektara, dobilo je saglasnost resornog ministarstva za odstrel tri vuka. Koliko će ovaca do tada ostati na Gledićkim pašnjacima, pitaju se zabrinuti meštani.