Читај ми!

Pašalić: Neophodno korigovati zakon i jasno definisati polno uznemiravanje

Ako pitate Gugl šta je seksualno uznemiravanje, prvih pet ponuđenih tekstova odnosi se na uznemiravanje dece u školi, na fakultetu, u Petnici. Porazno je ma gde da se dešava, a bez teksta nas ostavlja kada je u obrazovnim i naučnim institucijama, poput poslednjeg slučaja kada je studentkinja Arhitektonskog fakulteta prijavila uznemiravanje.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić za RTS kaže da je nužno da se urade pravilnici i da se odrede poverenici a to do sada nije bio slučaj.

"U pitanju je jedna veoma osetljiva tema a do sada se o njoj nije vodilo računa na pravi način. Mora se jasno definisati šta je sve polno uznemiravanje - kada ima dosta subjektivnog imate duge procese, i skromnu sudsku praksu kada je reč o ovakvim slučajevima", naglasio je Pašalić gostujući u Jutarnjem programu.

Kada neko doživi polno uznemiravanje on može da se obrati povereniku. A postupak, kako kaže zaštitnik građana, mora biti mnogo suptilniji da ne bi došlo do sekundarne viktimizacije.

"To je problem ne samo fakulteta, pa čak ne samo institucija i ustanova. Na društvenim mrežama svako deseto obraćanje može se podvesti pod polno uznemiravanje", kaže Pašalić.

Kako kaže, vrlo je osetljiva tema jer za nekoga zagrljaj, pa čak i pogled može da predstavlja uznemiravanje.

"Osobi kojoj se to dešava život se pretvara u pakao, jer vi nekoga dovodite u stanje straha, konstantne poniženosti" objašnjava Pašalić.

Zaštitnik građana smatra da mora da postoji nulta tolerancija na tu vrstu uznemiravanja ali da bi se to postiglo mora da se koriguje član zakona koji se odnosi na polno uznemiravanje kako bi bio do kraja jasan.

"Čim se o nečemu više govori i put rešenja takvih situacija je bolji. Polno uznemiravanje se ne odnosi samo na žene već i na muškarce", rekao je Pašalić.

Imovinsko-pravni problemi su najčešći problemi zbog kojih se građani obraćaju Zaštitniku - najčešće su to stvari od kojih nekoj osobi bukvalno zavisi egzistencija.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво