Čitaj mi!

Zašto ni na rasprodaji nekadašnje simbole Beograda, stare zgrade nema ko da kupi

Šampion bezuspešnih prodaja je zgrada "Rada" u Kosovskoj ulici. Prodata je tek iz 14. pokušaja. Na kraju ju je kupila država. Procenitelj Milić Đoković ističe da nije problem cena već kvalitet, ono što kupac dobije. Povraćaj kapitala, kaže, nije realan i zato investitora nema na tržištu.

Geneks kula će po drugi put 26. avgusta biti ponuđena na prodaju. Cena je u odnosnu na neuspeli prethodni pokušaj prodaje sa dve milijarde dinara snižena na 1,46 milijardi.

Milić Đoković, procenitelj, kaže da nije problem cena već kvalitet, ono što kupac dobije.

"Kada se obračuna 1,46 milijardi, negde oko desetak miliona evra, to je veliki iznos, ali tu je 15.000 nefunkcionalnih kvadrata, plus dobijate 5.000 parking mesta, odnosno kvadrata u parking mestima koje ne možete realno ni da koristite. Teško će kupac doći do najisplativije namene", smatra Đoković.

Ko je šampion bezuspešnih prodaja 

Kada je Grad prvi put pokušao da reši problem Centra "Sava", koji je godinama poslovao sa gubicima, 2016. godine ponudio je javno–privatno partnerstvo. Ideja nije realizovana, pa je Grad prodao Centar "Sava".

Prva dva tendera nisu uspela. Tek kada je cena sa 27 miliona evra pala na 17,5, 'Delta' je uz obavezu ulaganja od najmanje 50 miliona, kupila Centar "Sava", na kojem uveliko traje rekonstrukcija.

"Beograđanka" je prodata iz drugog pokušaja, kada je cena sa 20,4 miliona evra, snižena za četiri miliona. Kompanija "Marera" završila je rekonstrukciju.

Ista kompanija počela je rekonstrukciju "Bigza", koja će koštati 20 miliona evra.

Šampion bezuspešnih prodaja je zgrada "Rada" u Kosovskoj ulici, koja je prodata tek u 14. pokušaju.

Prvi put je ponuđena pre 13 godina po početnoj ceni od blizu šest miliona evra. Država je na kraju 3.600 metra kvadratnih tog objekta platila 341 milion dinara i renovirala ga za potrebe Republičkog pravobranilaštva.

Ako se prodajna cena izračuna po metru kvadratnom, kupci su do imovine došli po vrlo povoljnim uslovima.

Ako nije cena, u čemu je problem 

"To je teorija koja nije dobra. Nije problem cena po kvadratu, nije to novogradnja, pa vi kupite 3.000 po kvadratu koji je funkcionalan, ima sve sadržaje, parkinge u koje ne treba ništa da uložite", smatra Đoković.

Objašnjava da je, ako se izdaje 12.000 kvadrata po najmanjoj prosečnoj ceni od 20 do 25 evra po kvadratu, potrebno 25 godina da bi se vratilo uloženih 40 miliona evra.

"Za 25 godina povraćaj kapitala od 40 miliona evra nije realan i zato investitora realno nema na tržištu", ukazuje procenitelj. 

Teško je prodati ovakve objekte, jer je rekonstrukcija skupa, pa se investitorima teško isplati.

Možda je baš zbog toga nekadašnja zgrada "Beobanke" na Zelenom vencu i dalje ruglo. Prodata je pre nekoliko godina po relativno povoljnoj ceni.

Kupci su najavljivali da će je pretvoriti u moderan poslovni objekat, ali radovi još nisu ni počeli.