Читај ми!

Elektronsko plaćanje putarine skratilo čekanje na naplatnim rampama - gužve nema a kamioni više ne stoje

Samo od januara do juna ove godine zabeležen je promet od 31 milion vozila, što je oko četiri miliona vozila više nego prošle godine. To je rast od 14 i po odsto. Darko Savić, pomoćnik direktora Sektora naplate putarine u Putevima Srbije, ističe da su svi pravci izuzetno frekfentni i da na naplatnim stanicama nema zadržavanja. Prioritet je, kaže da se što više poveća elektronska naplata putarine i omogući slobodan protok vozila.

Poslednji vikend u julu, i prva dva avgustovska, najprometniji su na našim auto-putevima. Darko Savić je za RTS naveo da je proteklog vikenda auto-putevima u Srbiji prošlo 737.000 vozila što je za oko 3.000 manje nego prethodnog.

Međutim, s obzirom na to da je 15. jula bila smena turista koja se očekuje i narednog vikenda s pojačanim saobraćajem, procenjuje se i da će broj vozila preći 740.000.

Pomoćnik direktora Sektora naplate putarine "Puteva Srbije" ističe da su svi putni pravci u zemlji izuzetno frekfentni i da se na naplatnim stanicama beleži pojačan intenzitet saobraćaja, ali da ni na jednoj nema zadržavanja.

Proširenje naplatnih stanica

"Započeli smo projekat proširenja naplatnih stanica s prioritetom u Staroj Pazovi, koja je bila čep tokom turističke sezone. Proširenjem dva kanala nismo imali zadržavanja tokom proteklih vikenda", rekao je Savić.

Prvo usko grlo je ono na završetku obilaznice oko Beograda, ispod nadvožnjaka koji treba da spoji obilaznicu sa auto-putem i očekuje se, kako je naveo, da će se vrlo brzo završiti radovi na naplatnoj stanici. 

"Za naplatnu stanicu u Vrčinu, s velikim brojem kanala možemo reći da je jedna od najlepših u Evropi. To je naplatna stanica na kojoj apsolutno nema zadržavanja. Ima određeni broj naplatnih kanala gde se plaćanje obavlja manuelno, vangabaritno u prolazu i određeni broj za elektronsku naplatu", kazao je Savić. 

Takođe, dodao je i da je naplatna stanica Šimanovci sa velikim kapacitetima i da i ona ne beleži zadržavanja vozila. 

Prioritet je, ističe da se što više poveća naplata putarine elektronski i da se smanji zadržavanje na naplatnim stanicama na minimum.

"Srbija je tranzitna zemlja i veoma veliki broj kamiona cirkuliše iz zapadnih zemalja. Od svih tih kamiona koji prođu kroz Srbiju, 82 posto koristi elektronsku naplatu putarine. To znači da kamion više ne staje na naplatnoj stanici, nema keš novca, smanjenje izduvnih gasova, manja potrošnja goriva", naglasio je Savić.

Cilj povećati elektronsku naplatu putarine 

Ističe i da veliki broj vozača putničkih automobila koristi elektronsku naplatu i da beleže 580.000 aktivnih tagova, odnosno aktivnih učesnika koji koriste tu vrstu naplate.

Takođe, oko 60 posto prihoda je od elektronske naplate.

Srbija se, kaže, i u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", nametnula kao lider, razvila je veb servis koji su prihvatili u Albaniji i Makedoniji i on će vrlo brzo biti pušten u produkciju.

Savić posebno ukazuje da je rad na naplatnim rampama organizovan i u pogledu inkasanata i tehničkog održavanja i da u narednim vikendima ne očekuju gužve i zadržavanja.

"Ovaj vikend će sigurno biti s pojačanim saobraćajem, ali molim učesnike da se snabdeju vodom, da obrate pažnju i da prilagode brzinu i stići će na svoja odredišta", savetuje Savić.

Ukazuje i da radovi na putevima ne usporavaju mnogo saobraćaj. Sva obaveštenja se distribuiraju preko veb stranice Puteva Srbije i aplikacije preko koje učesnici u saobraćaju mogu u svakom trenutku da dobiju neophodnu informaciju o radovima na putu.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво