Читај ми!

U Centru za azil u Vranju izbeglice iz Ukrajine, radionicima i aktivnostima skreću misli sa rata

Od početka rata u Ukrajini, više miliona ljudi raseljeno je unutar te zemlje ili je napustilo domovinu. Nekoliko hiljada Ukrajinaca došlo je i u našu zemlju, a od sredine marta, oni koji su to želeli, smešteni su u Centar za azil u Vranju. Za njih osamdeset sedmoro, koliko ih sada ima u Centru, organizovane su različite aktivnosti kako bi skrenuli misli od rata.

Među državljankama Ukrajine koje borave u Vranju, odnedavno je i Evgenija Tarasova iz Kijeva. Prvi put je došla u Srbiju pre dve godine, ima sina i kćerku.

"Sve je dobro, možemo da živimo ovde super. Ne mogu da gledam vesti, plačem i teško mi je, strašno je", kaže Evgenija.

U kontaktu su sa najbližima u Ukrajini, ali se trude da ne slušaju izveštaje o sukobu. Vika Nikolenko iz Donjecka radi preko interneta, prija joj lepo vreme jer tad više boravi napolju.

"Ovde je mir, dobro je da sam na sigurnom. Zadovoljna sam što je i lepa priroda, zahvalna što su nam omogućili da ovde boravimo", poručuje Vika.

Vika pohađa kurseve engleskog i srpskog jezika, a u Centru su organizovani i kursevi manikira, šivenja. Deca najviše vole sport, idu i na bazen.

Gorana Ilić, predsednica Udruženja "Sigma plus" iz Niša, ističe da migranti učestvuju u svim radionicama, mnoge toga ih interesuje, veoma su obrazovani.

"Imamo tu čak i doktore nauka, imamo akademske slikare, možemo sa njima o svemu da razgovaramo", poručuje Ilićeva.

Slobodan Savović, iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, naglašava da ne rade ništa napamet i bez saradnje sa njima. Komesarijat se trudi da im omogući ono za šta su zainteresovani.

Deca su uključena u školski sistem, a među onima koji su završili 8. razred u Vranju je i Beatris Kerekeš.

"Dobri su ovde mnogo ljudi, sviđa mi se kako se ponašaju prema svim Ukrajincima. U školi sam našla tri mnogo lepe drugarice, sa njima svake nedelje šetam po gradu, sviđa mi se mnogo park", kaže Beatris.

Osim što učestvuju u različitim radionicima, izbeglice iz Ukrajine često posećuju i crkvu. Uglavnom sami pripremaju obroke, a u kuhinji imaju sve potrebne namirnice.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво