Čitaj mi!

Počela isplata otpremnina radnicima "Fijata"

Počela je isplata otpremnina radnicima kragujevačkog Fijata koji se nisu odlučili za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama u Evropi i proglašeni su tehnološkim viškom. To je potvrdio za RTS predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici automobila Saša Đorđević.

Njima se za rad u "Fijatu" uplaćuje 790 evra po godini staža, a oni koji su radili i u "Zastavi" za taj period dobijaju 500 evra po godini.

Još nije poznato koliko će radnika u ovom krugu dobiti novac. Prethodno je krajem juna otpremnina uplaćena na račune 492 radnika kragujevačkog "Fijata" koji su proglašeni tehnološkim viškom u toj kompaniji.

Predstavnici sindikata i resornih ministarstava sastaće se do kraja meseca u Predsedništvu Srbije kako bi završili pregovore.

Na sastanku će se precizirati lista zaštićenih kategorija radnika "Fijata" koji će ostati da rade u fabrici do početka proizvodnje novog električnog automobila tokom 2024. godine, kao i o zapošljavanju onih koji su ostali bez posla u druge kompanije uz pomoć države.