Čitaj mi!

Selaković otvorio Konzulat Srbije u Ohridu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković otvorio je u Ohridu Konzulat Republike Srbije s počasnim konzulom na čelu. Selaković je naglasio da to nije samo dobra bilateralna saradnja sa Severnom Makedonijom na političkom nivou, već i saradnja u oblasti kulture, turizma i jačanja ekonomskih veza i odnosa.

Nikola Selaković je rekao da institucija počasnog konzula ima dugu i bogatu tradiciju i nesumnjiv značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima, istakavši da je konzulat u Ohridu 86. počasni konzulat Srbije u inostranstvu.

"Uveren sam da će otvaranje konzulata u Ohridu sa područjem koje obuhvata teritorije opština Ohrid, Struga, Debar, Galičica, Debarca i Centar Župa, na čelu sa počasnim konzulom Mihajlom Filevim, pružiti dodatni podstrek unapređenju svestrane saradnje Srbije sa Severnom Makedonijom", istakao je Selaković. 

Podsetio je da je Srbija imala svoje konzulate u Skoplju i Bitolju, a da je ovo prvi konzulat u Ohridu. 

Kako je naglasio, to nije samo naša dobra bilateralna saradnja na političkom nivou, već i saradnja u oblasti kulture, turizma, "ali i na polju jačanja naših ekonomskih veza i odnosa".  

"Saradnja sa susednim zemljama, očuvanje mira i stabilnost u regionu, težnja punopravnom članstvu u EU jesu prioriteti spoljne politike Srbije. Zajednička želja za saradnjom i jačanje mostova koji nas povezuju ogleda se i u istorijskoj inicijativi ‘Otvoreni Balkan’, gde su tri države učinile ozbiljan i konkretan iskorak u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje i poboljšanja kvaliteta života građana", rekao je Selaković. 

Počasni konzul Mihajlo Filev rekao je da je otvaranje konzulata podvig koji će dovesti do unapređenja odnosa dva bratska naroda, kao i da će njegova najveća odgovornost biti rad na tome. 

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska pozdravila je otvaranje Konzulata i istakla da je to još jedna potvrda unapređenja odnosa dveju zemalja.

Istakla je da dve zemlje odlično sarađuju na polju kulture, i najavila da će uskoro biti potpisan novi sporazum o kulturnoj saradnji. 

Svečanom otvaranju Konzulata Republike Srbije u Ohridu prisustvovali su predstavnici Vlade Severne Makedonije, predstavnici Srba u toj zemlji, diplomatskog kora i ugledni predstavnici kulturne i poslovne zajednice.