Čitaj mi!

Sestra najmlađeg ubijenog žeteoca: Vreme je da se priznaju gresi

U selu Staro Gracko kod Lipljana parastosom je obeležena godišnjica od ubistva 14 srpskih žetelaca, jednog od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Zločin nikada nije rasvetljen, a sa današnjeg skupa je ponovljen apel odgovornima da otkriju zločince i kazne ih.

Tog 23. jula 1999. godine na srpske žeteoce ispaljeno je na stotine metaka

U napadu su stradali članovi porodica Janićijević, Odalović, Živić, Đekić, Cvejić, Stojanović, Tepšić i Jovanović.

Postali su žrtve, jer su bili srpske nacionalnosti i zato što su sakupljali svoju letinu.

Slavica Janićijević Popović ističe da 23 godine kriju ubistva.

"Pogledajte, nek pogledaju oči moga brata, nek pogledaju 17-godišnje dete. Šta je ono uradilo da bude masakrirano", zapitala je plačući i pokazujući sliku brata i poručila da je vreme da Kfor i Euleks priznaju svoje grehe.

Vladika Teodosije je rekao da je neprijatelj došao da poseje kukolj i počini zločin iz mržnje. 

"U leto kada svi sabiraju letinu, tako su i naši žeteoci iz ovog kraja izašli da saberu pšenicu koju im je Bog darovao za hranu, za utehu i radost. A došao je neprijatelj da poseje kukolj, da učini zločin iz mržnje i oni su nevino pobijeni", naglasio je Vladika Teodosije.

U poruci direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića na ovaj dan, ističe se, da će Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svoji stradalih sunarodnika, ali da će isto tako nastaviti da energično insistira na pronalaženju i kažnjavanju odgovornih za sva zlodela počinjena nad svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Srbima na Kosovu i Metohiji, u Starom Gracku, danas stiže podrška i od sunarodnika iz Hrvatske, da istraju u sećanju na žrtve i opstanku na svojim imanjima.

"Došli smo da vidimo, kako i i u čemu možemo biti solidarni s vama. Solidarni u tugovanju i sjećanju na stradale, ali isto tako solidarni i u tome kako da budemo bliži jedni drugima, kako da stvari koje će pomoći i vama i nama radimo zajedno", rekao je Milorad Pupovac, predsednik SDSS u Hrvatskoj.

Specijalno tužilaštvo u Prištini, zajedno sa Euleksom pre više godina obustavilo je istragu o ubistvu 14 Srba, od kojih je najmlađi imao 17 godina. Sedam Albanaca bilo je pod istragom za ubistvo.

Unmik, a kasnije Euleks zanemarili su jedine dokaze do kojih su došli. Ključni i jedini element protiv osumnjičenih Albanaca bilo je posedovanje pištolja Jovice Živića, jednog među ubijenima.

Istraga je navela da ne postoje verodostojna objašnjenja kako je osumnjičeni posedovao pištolj jednog od ubijenih.