Čitaj mi!

MUP i Vučić o navodima da je policija bila nasilna prema demonstrantima u Novom Sadu

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom navoda da su pripadnici policije bili nasilni prema demonstrantima u Novom Sadu, tvrdeći da je to laž. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je policija "veoma blago reagovala".

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je "laž da su juče u Novom Sadu pripadnici policije vršili nasilje nad demonstrantima od kojih je najmanje bilo Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova".

"Svi ti lažni navodi o srpskoj policiji koji dolaze od strane određenih medija, političara i nevladinih organizacija, imaju jedino za cilj da naruše ugled naših pripadnika i naše institucije", piše u saopštenju koje se odnosi na protest zbog Urbanističkog plana.

"Juče je zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede", dodaje MUP.

Kako navode, policija je sačuvala stabilan javni red i mir "i pored toga što su demonstranti iskazivali nasilje" prema njima.

"Tako što su ih gađali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali ih zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke", tvrdi MUP.

Dodaju da će policija nastaviti da "svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom".

Vučić: Policija je bila blaga, nije bilo privatnog obezbeđenja

Situaciju u Novom Sadu komentarisao je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je policija na protestu veoma blago reagovala i vodila računa da nikoga ne povredi, te da nije učestvovalo ničije privatno obezbeđenje već obezbeđenje angažovano u skladu sa zakonom koje je štitilo objekat.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše jučerašnji protest ispred zgrade Banovine zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pošto su građane "privodili pored policije i članovi privatnog obezbeđenja i na snimcima se vidi korišćenje prekomerne sile", kao i na pitanje da li će neko odgovarati zbog toga što su trojica civila oborila jednog civila na zemlju.

Na to je Vučić rekao da se, povodom dešavanja u Novom Sadu, u javnosti izvrću činjenice.

Istakao je, kako kaže, da je tek jutros saznao šta se dešavalo kada je video dve naslovne strane u kojima piše kako je on navodno branio svojom vojskom "Novi Sad na vodi" za koji, dodaje, "ne zna ni gde treba da se nalazi, uzvodno ili nizvodno na Dunavu".

"Nemojte da izvrćete stvari. Niko nije napao nekoga zato što je taj mirno stajao ili sedeo negde, već je reč o licima koja su već upadala u Skupštinu grada ili Skupštinu Vojvodine i bacali petarde i suzavce. Taj nivo demokratije nije dozvoljen nigde u svetu", istakao je Vučić.