Čitaj mi!

Vozačka savest – na seminar zbog oduzete dozvole dolaze automobilima bez dozvole

Vozaču koji za dve godine dobije 18 kaznenih poena oduzima se vozačka dozvola. Način za vraćanje je slušanje seminara, nakon čega se izlazi na ispit. Procenat prolaznosti onih koji prvi put polažu je oko 75 odsto. Zabrinjava to što ima vozača kojima je dvaput oduzeta dozvola, a jedan vozač je bez dozvole ostajao čak tri puta.

Praksa oduzimanja dozvole zbog teškog saobraćajnog prekršaja kod nas postoji gotovo deceniju. Svrha uvođenja međutim nije se u potpunosti ostvarila, jer je među onima koji su morali ponovo da zasluže dozvolu i dalje mnogo onih koji prekršaje ponavljaju. A među onima koji su bar jednom ostali bez dozvole, samo je dva odsto žena.

Prema dosadašnjim analizama, najviše dozvola oduzeto je zbog vožnje u pijanom stanju, na drugom mestu je prekoračenje brzine, slede vožnja bez dozvole i vožnja za vreme zabrane upravljanja ili isključenja iz saobraćaja.

"Ja evo i sada i uvek ću posavetovati sve vozače najviše mlade koji su najkritičniji, da puste gas, da kad pomisle da znaju da voze brzo da to ostave za neki zatvoreni put a da u saobraćaju voze po propisima", kaže Dušan Borković, srpski automobilista.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja napominje da je karakteristično da se dešava u našem sistemu je da vozači, čak u nekim slučajevima kada im se oduzme vozačka dozvola, nastavljaju da voze.

"Nažalost, imali smo slučajeve da na sam seminar unapređenja znanja vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola dolaze svojim vozilima vozeći te automobile", ističe Stamatović.

Za deset godina primene instituta rehabilitacije, kroz sistem je prošlo 11 hiljada vozača kojima je oduzeta vozačka dozvola.

"Veliki je broj onih koji nikada nisu stekli pravo na upravljanje motornim vozilom, a nalaze se po nekoliko desetina puta u situaciji i da su kažnjeni i da su okrivljeni u prekršajnim postupcima, što navodi na zaključak da je možda jedino rešenje nešto što se već neko vreme u medijima priča da će se novim zakonom propisati zaštitna mera oduzimanje predmeta izvršenja prekršaja, konkretno vozila kojim je izvršen prekršaj", ukazuje Olivera Ristanović, predsednica prekršajnog suda Beograd.

Među više od 10.000 vozača, polaznika seminar,a veliki broj njih su povratnici. Ove godine za vozačku dozvolu javio se i dvostruki povratnik, kome je dozvola oduzeta treći put.

"Cilj samog seminara je da se promeni njihova svest i njihovo ponašanje da se steknu neke pozitivne navike, ono što možemo da istaknemo jeste da oni veoma potitivno odreaguju na ovakvu vrstu seminara na ovakvu vrstu edukacije. I sam podatak da je tek 67 polaznika dva puta do sada izgubilo dozvolu nam govori da ovaj seminar zaista ima efekta", ističe Stamatović.

Tipičan vozač kojem je oduzeta dozvola je muškarac sa završenom srednjom školom, prosečne starosti 38 godina, koji često vozi pod dejstvom alkohola i neretko prekorači dozvoljenu brzinu.