Čitaj mi!

Predsednik Egipta počasni doktor Univerziteta u Beogradu

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, koji završava zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji, postao je počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu.

Diplomu mu je na današnjoj svečanoj promociji u Rektoratu uručio predsednik Saveta UB Aleksandar Popović.

Predsednik Egipta je poručio da mu je čast da bude deo beogradskog Univerziteta, za koji je naveo da je častan Univerzitet.

Sisi je naveo da se ponosi odnosima Srbije i Egipta, ističući da te relacije datiraju još iz davnih dana.

On je govorio i o svetskim problemima, poput klimatskih promena i istakao da će u Egiptu u novembru biti održana globalna konferencija posvećena upravo tom problemu.

"Želimo da ciljevi budu ostvareni, ne samo slovo na papiru. Imamo podršku vodećih zemalja u svetu", rekao je el Sisi.

Egipatski predsednik je naglasio da ta zemlja ima potencijal da rešava bezbednosna pitanja i dodao da se radi na tome da se spreči svaki oblik terorizma i da Bliski istok bude mirna teritorija.

El Sisi se osvrnuo i na rat u Ukrajini i izrazio nadu da će uskoro nastupiti mir u svetu.

Abdel Fatah el Sisi na vlasti je u Egiptu od 2014. godine i on je prvi egipatski predsednik koji je nakon 35 godina došao u zvaničnu posetu Beogradu.

Univerzitet u Beogradu dodelio mu je počasni doktorat, na predlog Fakulteta bezbednosti, za izuzetan doprinos u regionalnoj i globalnoj bezbednosti, kao i za aktivno angažovanje na unapređenju saradnje između Egipta i Srbije u akademskoj sferi - Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kairu.

Svečanoj promociji prisustvovali su i ministar prosvete Branko Ružić i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.