Читај ми!

Protest građana Novog Sada zbog Urbanističkog plana, pokušali da probiju policijski kordon

Građani Novog Sada protestovali su protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana. Policija je morala da reaguje, a povremeno je dolazilo i do sukoba građana sa policajcima. Skupština Novog Sada usvojila je novi Generalni urbanistički plan grada - 63 poslanika glasala su za, dok su 4 poslanika SRS-a i DSS-a bila protiv. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su tokom trajanja demonstracija priveli četrdesetsedmogodišnjeg Novosađanina i dvadesettrogodišnjeg muškarca iz Požege i protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog napada na službeno lice.

Građani su tokom sednice Skupštine Novog Sada pokušali da probiju kordon policije i uđu u Skupštinu Vojvodine, gde privremeno zaseda i gradska Skupština.

Skupština Novog Sada usvojila je novi Generalni urbanistički plan grada. 63 poslanika glasali su za, dok je 4 poslanika SRS i DSS bilo protiv. Poslanici LSV Nenada Čanka, koja je koalicioni partner SNS u gradu, nisu bili prisutni u sali. 

Dokument od 1.300 stranica koji je bio pred odbornicima Skupštine Grada skoro je identičan onom koji se našao na javnim raspravama.

Komisija za planove odbila je gotovo sve primedbe na tajnoj sednici. Najviše prigovora građani su imali na plan izgradnje takozvanog Novog Sada na vodi, stambenog kompleksa uz obalu Dunava, Šodroša i Ribarskog ostrva, na području "Brodogradilišta".

Građani smatraju da je GUP rađen po meri investitora, a ne realnim potrebama grada. Svoje primedbe na GUP dalo je i Društvo arhitekata Novog Sada. 

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da nikada nije bila javnija rasprava GUP-a – tri javne prezentacije su održane sa velikim brojem primedaba.

"Mirno spavam. Razvojni GUP je koncipirala i definisala struka, a politika će dati konačnu reč pod okvirom Ustava i zakona. Grad čuvamo. Svašta se pričalo, da će Promenada potonuti, Spens propasti – ništa od toga se nije desilo. Uzeta su u obzir pozitivna demografska kretanja. Ovo je strateški dokument koji treba da dâ neku marginu kuda Novi Sad treba da se kreće u narednom periodu. Tvrdim da je ovo dobar plan, neću podleći manjoj skupini ljudi. Svako svoj posao, mirno i dostojanstveno", kaže Vučević.

Prema njegovim rečima, grad će do 2030. narasti za više od 130.000 stanovnika.

"A plan daje i strože kriterijume za gradnju, veći broj parking mesta, veći broj zelenih površina", rekao je Vučević.

Okupljeni građani su završili proteste i razilaze se.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova saopštilo je da je sprečilo grupu demonstranata među kojima su se nalazili i politički aktivisti da nasilno sruše zaštitnu ogradu i upadnu na sednicu Skupštine grada Novog Sada.

Naime, demonstranti su danas, tokom protesta povodom donošenja urbanističkog plana, ispred mesta održavanja sednice skupštine grada Novog Sada pokušali da naruše javni red i mir, gađali su pripadnike policije i obezbeđenje skupštine flašama, kamenjem i polivali ih zelenom farbom, saopšteno je iz MUP-a.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su tokom trajanja demonstracija priveli četrdesetsedmogodišnjeg Novosađanina i dvadesettrogodišnjeg muškarca iz Požege i protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog napada na službeno lice.

Kako se navodi u saopštenju, uprkos iskazanom nasilju od strane demonstranata, pripadnici policije su, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima brzo i efikasno reagovali i očuvali stabilan javni red i mir.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије