Čitaj mi!

Slučaj "Balans medike" opominje, kako da lako proverite da li je klinika u koju idete registrovana

"Balans medika", u kojoj je nameštana kičma Beograđaninu koji je posle toga preminuo, registrovana je kao ogranak firme za "spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge". Mediji prenose i da je nadležna inspekcija utvrdila da ova klinika nema dozvolu da se bavi medicinskim uslugama i da je podneta prijava za prekršajni postupak. Sve je više građana koji na preglede odlaze i na privatne klinike. Kako da znamo koja je bezbedna i proverena?

Ambulantu, ordinaciju ili polikliniku mogu da osnuju isključivo zdravstveni radnici i to kada nadležnoj zdravstvenoj inspekciji podnesu dokaze o stručnoj spremi, ispravnosti prostora, opreme i svega ostalog što je propisano pravilnikom o obavljanju zdravstvene delatnosti.

"Svaki oblik obavljanja delatnosti u privatnoj praksi, počevši od ambulante, preko ordinacije do poliklinike, mora da ima oglasnu tablu u propisanim okvirima koja stoji u čekaonici gde su pacijentima dostupne informacije o tome ko radi u toj privatnoj ordinaciji, poliklinici ili već nekom drugom obliku, sa kojim rešenjem Ministarstva zdravlja i nadležne zdravstvene inspekcije", ističe dr Goran Stamenković iz Ministarstva zdravlja.

Pre nego što dođu na zakazani pregled i pogledaju oglasnu tablu, pacijenti mogu da provere da li je određena ustanova registrovana i da li je u aktivnom stanju na sajtu Agencije za privredne registre ili slanjem upita Ministarstvu zdravlja.

"Imaju sajtovi gde postoje licence, gde može da se vidi ko ima licencu, imate na APR-u, ali ne proveravam, samo po preporuci", kaže jedan od građana.

Drugi kažu da idu u one poznate, ili se raspitaju kod prijatelja koji su već bili u određenoj klinici.

Postoje i posebne licence za rad.

"To odobrenje može da dobije isključivo zdravstveni radnik, isključivo onaj ko ima određene dokaze o svom profesionalnom statusu, dokaze o stečenim znanjima, iskustvima, veštinama da obavlja sve te oblike komplementarne medicine - ima ih 10 nabrojanih u pravilniku, i da je zaposlen u jednoj od privatnih ustanova, odnosno privatnih ordinacija ili poliklinika", pojašnjava Goran Stamenković.

Ističe da to dobro znaju zdravstveni radnici i da je na njima velika odgovornost da svoje usluge ne pružaju u neregistrovanim uslovima, u neregistrovanom prostoru i kod neregistrovanih kompanija ili nekih sumnjivih subjekata.

Jednom kada se dobiju, licence važe dokle god se obavlja delatnost i ispunjavaju uslovi, a to proveravaju inspektori. Ipak, u ovom trenutku oko 70 odsto kontrola je po prijavama građana, a redovnih samo 30 odsto.