Читај ми!

Koji studenti mogu da očekuju stipendije, ko može da konkuriše i za koji iznos

Naši najbolji studenti mogu kroz Fond za mlade talente da konkurišu za stipendiju koja iznosi 32.000 dinara mesečno. "Pokazalo se da nikada ne dajemo stipediju studentima čiji je prosek ispod 9,3", rekao je ministar Vanja Udovičić i dodao da je uslov za dodelu isključivo ocena.

Ove nedelje završava se i upis na fakultete. Sasvim je sigurno da će na nekim fakultetima biti drugog, pa i trećeg upisnog roka. Samo na Univerzitetu u Beogradu moći će da studira 15 hiljada brucoša.

O tome koji studenti mogu da računaju na pomoć države, koliko će novca dobijati i koliko će stipendija država dodeliti za školsku 2022/23. godinu, za RTS je govorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku, Udovičić je rekao da je Vlada 2008. osnovala Fond za mlade talente kako bi se nagradili najbolji studenti, oni koji su odabrali put uspeha. 

Prema njegovim rečima, Fond je od samog početka do danas nagradio više od 37.000 studenata i za to je država izdvojila nešto više od 10 milijardi dinara.

"Ove godine smo nagradili naše najbolje studente koji imaju prosek preko 9,6", rekao je Udovičić i dodao da se broj stipendija povećava na godišnjem nivou.

Studenti, kaže, dobijaju novac redovno, a iznos stipendije je povećan i sada iznosi 32.000 dinara mesečno.

"Za stipendiju mogu da konkurišu svi studenti koji imaju prosek veći od 8.5, koji studiraju u zemlji. Fond za mlade talente pomaže i studentima u inostranstvu na master i doktorskim studijama, kao i srednjoškolcima koji ostvaraju nagrade na takmičenjima", rekao je Udovičić.

Srednjoškolci, kaže, budu nagrađeni svake godine, od 20 do 200 hiljada dinara.

"Mi smo sada na jednom maksimalnom broju, gde godišnje nagrađujemo 1.500 naših najboljih srednjoškolaca", rekao je Udovičić.

"Znači, naši najbolji studenti mogu da konkurišu kroz Fond za mlade talente. Pokazalo se da nikada ne dajemo stipendiju studentima čiji je prosek ispod 9.3, tako da dolazimo do najboljih studenta", zaključio je Udovičić. 

"Za dobijanje ove stipendije, mehanizam je isključivo ocena i zalaganje", istakao je Udovičić.   

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво