Mokroluška reka, Slavujev potok, Vračarska rečica – kuda teku podzemne vode Beograda

Desetak dana posle velikog nevremena u Beogradu još se traže razlozi zbog kojih su plivali automobili, auto-put, a mnoge kuće bile pod vodom. Stručnjaci, osim stare infrastrukture i obilnih padavima, često uzrok traže i u podzemnim vodama na kojima Beograd leži.

Skrivena ispod površine zemlje. Dugačka više od 10 kilometara. Izvire u Malom Mokrom Lugu. Ispod Konjarnika duž celog auto-puta teče Mokroluška reka.

"Skroz do Mostara, tu je bila Jatagan mala, i tuda je tekla reka i ulivala se u Savu kod Mostara. Ona i danas postoji samo ne možete da je vidite, jer je u kolektorima 5,5x5,5 metara koja ide ispod auto-puta i ona teče vekovima tu", kaže Zoran Nikolić, novinar i pisac.

Slavujev potok teče ispod Zvezdare. Vračarska rečica teče od Slavije do mesta gde je "Beograd na vodi", a Topčiderka je jedna od retkih koja je još uvek jednim delom iznad zemlje.

Hotel "Moskva" je izgrađen na izvorima vode, pa ispod njega i dalje svakodnevno rade pumpe. Tokom gradnje Beograđanke voda sa osamdesetak izvora preusmerena je u kanalizaciju. Pozorište na Terazijama, pre rekonstrukcije, često je plavljeno zbog podzemnih voda, pa je 1996. godine tadašnji direktor Svetislav Goncić sa čamca u pozorištu držao govor.

"Poznate su i te Terazije, to je bilo tzv. izdignuto mesto gde su bili rezervoari sa vodom i po tome je mesto dobilo naziv Terazije", navodi Nebojša Damjanović, istoričar.

Veći deo Novog Beograda leži na podzemnim vodama. Tokom izgradnje, auto-put je na nekim mestima bio niži tridesetak cemtimetara od nivoa podzemnih voda, pa je sedamdesetih godina urađena drenaža.

"Te vode su bile prisutnije i življe tada i svi ti izvori i voda su bili obilniji zbog mnogo više šume i zelenog pokrivača nego sada. Kako su šume nestajale, smanjivao se dotok vode", objašnjava Damjanović.

Kasnije, zbog urbanizacije, reke i potoci usmereni su u cevi, odnosno u mrežu kišne kanalizacije. Kada je kiša jača, po pravilu kanalizacija se izliva i ulice su pod vodom. Iz "Beogradskog vodovoda" tvrde da i tamo gde ima podzemnih voda, padavine ne utiču na funkcionisanje kanalizacione mreže.

"Mogu da nabujaju, prosto kao i velike vode kada dođu i kada se menjaju vodostoji velikih reka, ali to su proračunate instalacije do nekog maksimuma tako da one ne mogu da napakoste, ali smo ih se odrekli", naglašava Nikolić.

Na Zelenom vencu nekada je bila velika bara. Nekadašnji pijac na današnjem Studentskom trgu, zbog reke, često je bio pod vodom. Sada su ih, po poplavama posle jačih kiša, zamenila naselja Plavi horizotni, Veljko Vlahović, deo kod Autokomande i delovi Novog Beograda.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи