Читај ми!

Ne ostavljajte ključeve u automobilu – za krađu su dovoljne sekunde

Koliko god da je vruće u automobilu, nikako ga ne ostavljajte sa otvorenim prozorom ili ključem u bravi, da bi klima radila dok vi nešto časkom obavite u blizini. Veštom lopovu je i toliko dovoljno da vas ostavi bez kola, a upravo to je u poslednje vreme najčešći način krađe.

Otvoreni prozori na automobilu možda jesu jedan od recepata da se rashladi vozilo, ali ga sa ključevima nikako ne treba ostaviti ni na pet minuta.

Više od trideset krađa u Beogradu za samo šest meseci dovoljan su argument za oprez. Nije potrebno mnogo vremena da vešt lopov uzme sve što mu padne pod ruku, pa čak i da ukrade automobil.

Krađe automobila u Beogradu nekada su bile učestalije nego danas, tvrde u MUP-u. Najčešće se kradu automobili na Novom Beogradu, Čukarici, Paliluli, Zvezdari i u Rakovici.

"Na teritoriji grada Beograda imamo izvršenih 36 krivičnih dela neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila na taj način što su vlasnici ostavili ključeve u vozilu, a vozilo u pogonu ili ključeve u vozilu u dvorištu ispred kuće ili na nekom drugom mestu i tako omogućili izvršiocima da lakše uđu u vozilo i odvezu ga", kaže Boško Sekulović, šef Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima.

Iz policije apeluju na vlasnike da ključeve nikako ne ostavljaju u automobilu. U tom slučaju, za krađu su bukvalno dovoljne sekunde.

Čak ni i u ovim vrućim periodima, kada je bitno da se uđe u rashlađen auto, ne treba ostavljati ključeve u vozilu ispred prodavnice, pekare, vrtića, škole, na kupalištima, na Adi, Košutnjaku, upozorava Sekulović, i dodaje da u vozilu ne treba ostavljati vredne stvari, novčanik, laptop… jer ako krenu na kupalište izvršilac može polomiti staklo i ukrasti to.

"Isto tako na parkinzima tržnih centara izvršioci takozvanim džemerima, odnosno ometačima, ometaju signal zaključavanja vozila", objašnjava Boško Sekulović.

Savet je da se nakon elektronskog zaključavanja vozila, fizički proverite da li je zaista zaključano. Jedino tako možete biti potpuno sigurni. Neretko, tvrde u MUP-u, ukradeni automobili završe u nekoj drugoj zemlji.

Iako je, prema statistici, krađa manje nego u isto vreme prošle godine, dobro je dodatno obezbediti automobil i na taj način i najveštijem lopovu otežati posao.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво