Čitaj mi!

Sezona "urbanih poplava" – šta da radite kada se nađete okruženi vodom

Srbiju su u utorak pogodile obilne padavine koje su izazvale poplave, a udari groma su izazvali veliki broj požara. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je za RTS da su obilne kiše izazvale kolaps i opasnost po život i imovinu građana i da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava. Objašnjava šta treba uraditi ukoliko se nivo vode oko vas povećava.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da je ogromna količina kiše u utorak izazvala kolaps i opasnost po život i imovinu građana Beograda, a da su, osim u Beogradu, na teritoriji opština Raška i Sjenica udari groma izazvali veliki broj požara.

"To je pojava koja se ne dešava često, ali mi smo pre svega bili angažovani na spasavanju lica iz takozvanih urbanih poplava usled ogromnih kišnih padavina koje su pogodile grad Beograd", rekao je Čaušić.

Istakao je da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava i da su formirali štab i poslali sve ekipe u Zemun i Novi Beograd kako bi što brže mogli da pruže pomoć građanima.

"Imali smo deset evakuacija, devet direktno iz vode. To je ono što nas čini ponosnim, da smo izašli bez žrtava iz ovakve situacije", naveo je Čaušić i rekao da su i pripadnici Policijske uprave za grad Beograd pomogli gde god su se našli.

Najveća opasnost na najnižim kotama 

Napomenuo je da najveću opasnost predstavljaju najniže kote u gradu – podvožnjaci, kuće koje su na nižim tačkama, ali i da sve prijave građana moraju da se provere što je brže moguće.

"Najopasnije je kada se nađete na niskim tačkama u ovakvoj situaciji, jer onda voda nadire i može, nažalost, da dođe i do najgorih posledica, što se nama nije desilo", rekao je Čaušić i istakao da je u pitanju bila koordinisana akcija.

Dodao je da je najteže bilo u Zemunu i Novom Beogradu, a da je prijava bilo i u Surčinu.

"U Zemunu je palo 128 litara kiše u roku od dva sata. To su nezapamćene padavine za tu opštinu. U Obrenovcu je 2014. palo 240 litara za dva dana", naveo je Luka Čaušić i dodao da se radi o ogromnoj količini kiše koja je za ovo doba godine neočekivana.

Objasnio je da se u slučaju poplave, ukoliko se nivo vode povećava, treba popeti na više etaže ili komade nameštaja, kao i da bi idealno bilo isključiti struju i pozvati vatrogasce na 193.

Od početka godine više od 8.700 požara na otvorenom 

Čaušić je naveo da su od početka godine bila 8.754 požara na otvorenom i da je Sektor za vanredne situacije preventivno počeo ranije da radi upućujući apele, deljenjem flajera i plakata i saradnjom sa drugim sektorima MUP-a.

"Mi smo ustostručili naš inspekcijski nadzor u odnosu na prošlu godinu. Za ranije godine neću ni da spominjem. Tako ćemo i da nastavimo. Mi smo tek na početku požarne sezone. Klima se toliko menja da mi sad usred jula pričamo o ogromnim padavinama. Nakon par dana će opet da krenu požari i to znači da moramo kao društvo da budemo oprezniji i spremniji na ono što nas čeka", poručio je Čaušić.