Čitaj mi!

Direktor Uprave carina: Softver ne ume da zažmuri na jedno oko

Carina je prošle godine u državni budžet uplatila rekordnih 749 milijardi dinara. I ove godine je sličan tempo – od početka godine prihod je uvećan za 34 procenta. Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Branko Radujko kaže za RTS da je doprinos Uprave carina u ukupnom budžetu prošle godine bio više od 51 odsto, što govori o značaju efikasnog i kvalitetnog rada.

Branko Radujko ističe da će državni budžet biti osetno veći što Uprava carina bolje radi.

Kaže da su rekordne rezultate postigli tako što su posle serije negativnih informacija i zatečenih problema formirali tim kvalitetnih ljudi koji danas vode Upravu carina.

"Definisali smo vrednosne principe, a zatim i prioritete u radu i i jedno i drugo predstavili zaposlenima. Insistirali smo na punoj primeni zakona i svih drugih propisa na svakom mestu gde se obavljaju carinski poslovi. Kontrolisali smo zakonitost u radu", navodi Radujko.

Ističe da su rezultati ove godine još bolji i kaže da očekuje da bude ostvareno više od milijardu i po evra prihoda više nego u prošloj godini.

"Digitalizacija će doneti veću nepristrasnost"

Radujko kaže da je borba protiv krijumčarenja jedan od tri prioriteta i da je ovaj deo Evrope tradicionalno opterećen krijumčarskim rutama.

Ističe da će digitalizacija, kada svi projekti budu realizovani, u značajnoj meri doneti veću nepristrasnost.

"Softveri i rešenja koja uvodimo ne umeju da zažmure na jedno oko. Smanjiće se rizik od ljudskog faktora i namerne ili nenamerne greške", objašnjava Radujko.

Kaže da su neki projekti već završeni, a neki u toku, kao i da se neki sprovode uz podršku Evropske unije, a neki iz budžeta Srbije.

"Ako govorimo o tome da kompletan proces bude završen, govorimo o periodu od naredne dve godine. Tada ćemo imati u potpunosti automatizovan postupak izvoza, uvoza, tranzita i svih drugih poslova koji se obavljaju na carini bez papira i bespotrebnog stvaranja gužvi", ističe Radujko.

Naglašava da će to privredi doneti brže, efikasnije i potpuno pravno izvesne procedure, a građanima efikasnu državnu administraciju i više novca u budžetu.