Čitaj mi!

Nevreme širom Srbije – grom zapalio šumu kod Kraljeva, poplavljene ulice u Beogradu

Nevreme praćeno gradom zahvatilo je novovaroške mesne zajednice Božetići, Jasenovo, Bela Reka i Negbina, odnosno područje između Murtenice i Čemernice. Stadalo je voće, usevi, čak i crep na nekim kućama. Olujni vetar i jaka kiša u Kruševcu, Smederevu, Ivanjici. Pojedine saobraćajnice u Beogradu su potopljene.

Otkazivanje i kašnjenja letova Er Srbije zbog lošeg vremena

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na aerodromu "Nikola Tesla" otkazan je let Er Srbije JU374 od Beograda do Ciriha, a zbog isticanja radnog vremena aerodroma u Cirihu otkazan je i povratni let JU375 od Ciriha do Beograda, saopštila je ta avio-kompanija.

U saopštenju se navodi i da je zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kao i nemogućnosti točenja goriva na beogradskom aerodromu, došlo do višesatnih kašnjenja još nekoliko redovnih i čarter letova srpske nacionalne avio-kompanije u popodnevnim i večernjim satima.

Navodi se i da srpska nacionalna avio-kompanija preduzima neophodne korake da preusmeri na alternativne letove sve one koji su izgubili svoje konekcije.

"Er Srbija žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se saobraćaj normalizuje što je moguće pre. Istovremeno, putnicima se pruža neophodna podrška", piše u saopštenju.

Opširnije Kraće

Direktor RHMZ-a: Frontalni sistem nad Srbijom doneo i grad

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda, objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao današnje padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

"Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara", rekao je Nikolić za Tanjug.

On je objasnio da su se danas nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe".

"U takvim uslovima, korišćenjem sistema odbrane od grada nastoji se da se smanji šteta jer se grad nigde u svetu ne može potpuno sprečiti. Dejstvovano je zato protivgradnim raketama iz svih naših radarskih centara nad kojima je bilo gradonosnih oblaka. To su Niš, Valjevo, Fruška Gora, Sjenica, Bukulja, Užice i Kruševac", rekao je Nikolić i potvrdio da su svi navedeni radarski centri i dalje u režimu praćenja situacije ili dejstvovanja.

On je potvrdio da će se ova vremenska situacija raščistiti tokom noći pa će sutra sever i zapad Srbije biti bez padavina, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove.

"Kako sada stoje stvari u petak nas ponovo očekuje slična situacija sa uslovima za obilnije padavine sa olujno-gradonosnim oblacima", rekao je Nikolić i objasnio da su ovakvi vremenski uslovi, u ovom periodu ranog leta, uobičajeni.

Nikolić kaže da se vremenske nepogode statistički gledano javljaju oko 20, 21, 22. juna što ukazuje da su kraj juna i početak jula periodi kada imamo sve uslove za termički razvoj olujno-gradonosnih oblaka, odnosno kumulonimbusa.

Opširnije Kraće

Požar u Slatini pod kontrolom

Vatrogasno-spasilačke ekipe kontrolišu požar u Slatini kod Kraljeva, koji je izazvao udar groma. Vatra je lokalizovana, teren je nepristupačan, gase ga naprtnjacama, ali drže pod kontrolom.

Dežurne ekipe ostaju na terenu do jutra jer vatra tinja, a borova šuma i šišarke znaju da "bacaju" žar.

Ugroženog stanovništa i kuća nema.

Udari groma zapalili su vatru u borovoj šumi visoko u brdu odakle se još uvek vije dim, ali nema otvorenog plamena.

Opširnije Kraće

Beograd, problemi u saobraćaju

Zbog velike količine kiše koja je pala u Beogradu pojedine saobraćajnice su potopljene, jer atmosferska kanalizacija ne može da primi toliku količinu vode.

Saobraćaj u pojedinim delovima grada se otežano odvija. 

Video: RTS/Goran Janićević

Grom izazvao požar, gori borova šuma kod Kraljeva

U selu Slatina, iznad Ušća kod Kraljeva, udari groma izazvali su požar u borovoj šumi. Vatra je zahvatila 40 ari.

Na terenu je dovoljan broj vatrogasaca koji vatru gase naprtnjačama.

Teren je nepristupačan, a nije im od pomoci ni kiša koja samo promiče. Požar je lociran, ako ne bude vetra, biće brzo i ugašen, javlja dopisnik RTS-a.

Dežurne ekipe ostaće na terenu do jutra.

Grom izazvao požar u šumi kod Kraljeva
Opširnije Kraće

Kiša i grmljavina u Beogradu

Novi Beograd oko 19 časova zahvatilo jako nevreme, sa kišom i grmljavinom. Vidljivost smanjena na ispod 100 metara.

Kiša i u lozničkom kraju

Kiša je pljuštala kratko do 15 minuta i u Ljuboviji, Malom Zvorniku, Loznici i selima u Podrinju.

Protivgradna odbrana dejstvovala je na južnim i severnim obroncima Cera, u oblasti Trbosilja, Jarebice, Petkovice, Desića. 

Olujni vetar i jaka kiša u Kruševcu

Jaka kiša, povremeno sa gradom veličine graška, sručila se i na Kruševac oko 17 časova.

Oluju, koja je punim intenzitetom trajala duže od 30 minuta, pratili su udari jakog vetra od 54 kilometra na sat.

Za pola sata temperatura je pala sa 35 na 20 stepeni, a za isto vreme palo je 13 litara kiše po metru kvadratnom.

Olujni oblaci došli su sa zapada, iz pravca Trstenika, gde je za pola sata palo dva puta više kiše nego u Kruševcu – 25 litara po kvadratnom metru, praćene grmljavinom, sitnim gradom i vetrom.

Dejstvovala je protivgradna odbrana iz radarskog centra Basara.

Problemi sa strujom u ivanjičkoj opštini

U pojedinim zaseocima ivanjičke opštine padao je grad veličine oraha, a ima šteta u malinjacima i na drugim usevima, kao i na seoskim putevima.

Dopisnik RTS-a javlja da je grada bilo u selima Katići, Kovilje, Smiljevac i okolnim mestima.

U lokalnoj samoupravi još nemaju podatak koliku je teritoriju zahvatilo popodnevno nevremene.

Pojedinačno ima problema i u snabdevanju električnom energijom.

Grad u novovaroškim selima

Grad veličine oraha, negde lešnika, padao je oko pola sata i uništio povrtnjake i useve u novovaroškim selima.

Nevreme praćeno gradom pogodilo je novovaroški kraj. Jaka kiša, povremeno sa gradom veličine graška, sručila se i na Kruševac oko 17 časova.

Olujni vetar i jaka kiša, praćena gradom, zahvatili su danas posle podne i Beograd, Smederevo, ali i delove Ivanjice, Šapca...

Prema prognozi RHMZ-a, kratkotrajne vremenske nepogode praćene jakim pljuskovima sa velikom količinom padavina, gradom, jakim i olujnim vetrom, moguće su na severu, zapadu i jugozapadu Srbije.