Читај ми!

Klimatolog Đurđević: Osveženje stiže krajem nedelje, čeka nas još toplotnih talasa

Toplotni i temperaturni rekordi oboreni su proteklih dana ne samo u Srbiji, već i u mnogim evropskim državama. Krajem nedelje izaći ćemo iz ovog dugog toplotnog talasa kada nas očekuje i pad temperature, kaže za RTS klimatolog Vladimir Đurđević.

Ovo jeste ozbiljniji toplotni talas zbog dužine trajanja, kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

"Očekujemo ozbiljnije zahlađenje krajem nedelje. Tada se očekuje i više padavina ali nas svakako očekuje još nekoliko ovako toplih talasa do kraja leta", istakao je Đurđević gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Deset najtoplijih leta su se desila od 2000. godine naovamo, podseća Đurđević, pa može da se desi i da se ove godine obore neki rekordi.

"U nekim skandinavskim zemljama zabeležene su prave tropske temperature što, uz učestalo obaranje temperaturnih rekorda, potvrđuje da je reč o globalnom zagrevanju i da ceo svet oseća posledice toga", kaže Đurđević.

U budućnosti se mogu očekivati i ekstremniji vremenski uslovi, zbog čega treba da se prilagodimo.

"Savet građanima je da ko god može ode iz grada, jer efekat zagrevanja asfalta, čelika i betona dodatno podiže temperaturu. Umereno koristiti klima uređaje. U zemljama na jugu Evrope kao što su Španija i Italija postoje ‘skloništa’ za ljude koji nemaju klimu, da mogu da se sklone i prenoće u klimatizovanom prostoru", navodi Đurđević.

Klimatske promene, letnje suše, utiču i na prinose.

"Suše su velike, naši ratari već prijavljuju manje prinose, negde i do 20 odsto, u odnosu na višegodišnji prosek. Mnogo zavisi i od agrotehničkih mera koja se primenjuju. Ogromnu sušu smo imali 2012. i štetu od preko dve milijarde dolara. U budućnosti mora da se intenzivno radi na sistemima za navodnjavanje kako bi se izbegle posledice suša kojih će svakako biti", naglasio je Đurđević.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво