Читај ми!

Vrućina, brzina i umor najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda

Leti, i u periodu visokih temperatura, saobraćajne nesreće su češće pre svega zbog većeg broja putovanja, sezona je godišnjih odmora, u vozilima je više putnika – putuju cele porodice i ukoliko dođe do udesa više je stradalih, izjavio je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović u emisiji "Magazin na Prvom", Prvog programa "Radio Beograda".

Damir Okanović je naveo da se generalno u toku godine najveći broj saobraćajnih nesreća događa u naseljenim mestima i da najčešće stradaju pešaci.

Međutim, tokom leta fokus nezgoda prebacuje se na puteve van naselja – najviše stradaju vozači i putnici u automobilima. Zbog toga, svi koji putuju automobilom imaju poseban razlog da budu oprezniji i da preduzmu sve zakonom propisane mere kako bi se zaštitili – da budu vezani i na prednjim i na zadnjim sedištima i da se deca prevoze u sopstvenim sedištima, takođe vezani sigurnosnom pojasevima, preporučuje Okanović.

Zvanično, najčešći uzroci saobraćajnih nesreća, kada je o ljudskom faktoru reč, su brzina, alkohol, ali i nevezivanje pojaseva kao činilac koji utiče na težnu posledice nesreće, a kod motociklista nenošenje zaštitne opreme, naglašava Damir Okanović.

Ukazuje da iza svake saobraćajne neseće stoji pogrešna odluka – vozača, putnika, pešaka.

U tom smislu, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja konstatuje da je ključna zabuna kada učesnik u saobraćaju pretpostavi da njemu nesreća ne može da se dogodi.

Iz toga proizilazi da je najveći problem u nedovoljnom poznavanju saobraćaja, odnosno nepoznavanju posledica nebezbednog ponašanja u saobraćaju. Da bi se predupredile saobraćajne nezgode neophodan je rad na prevenciji, podizanju nivoa svesti i primeni mere koja nije polularna – kažnjavanju, smatra Okanović.

Odmor jedini lek za umor

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava da umor stvara velike poteškoće tokom vožnje, ozbiljan problem prave kafa i energetski napici koji zavaravaju vozače da nisu umorni, a ustvari jesu. Stoga je odmor jedini lek za umor, napominje Okanović i preporučuje konzumaciju lagane hrane i izbegavanje alkohola.

Kada je o kontroli tehničke ispravnosti reč, Okanović ističe da su kočioni i upravljački sistem, svetlosna signalizacija i pneumatici najčešći problemi prilikom kontrole ispravnosti vozila. Tehnički pregled nije i ne sme biti estetski pregled na kome se vozilo sprema za preprodaju.

Okanović precizira i da problem u kontekstu bezbednosti saobraćaja stvaraju traktora, veliki broj je neosvetljen i mnogi nemaju adekvatne svetlosne uređaje.

Okanović je, u emisiji "Magazin na Prvom" Prvog programa Radio Beograda, ocenio da učestale kontole saobraćaja utiču na bezbednost saobraćaja i broj saobraćajnih nezgoda.

Prema njegovim rečima, sistem bezbednosti ne bi trebalo da počiva na strahu od policije i kažnjavanju, već na svesti učesnika u saobraćaju.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи