Читај ми!

Ružić: Promena imejl adresa u školama planirana ranije

Sve je urađeno da završni ispit za buduće srednjoškolce protekne u najboljem redu, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić. Poručio je da školama nisu promenjene imejl adrese da bi se sprečile dojave o bombama, već je reč o operativnom planu koji je postavljen mnogo ranije.

Branko Ružić je, odgovarajući na pitanje novinara u Leskovcu da li je bezbednosno pitanje završnog ispita rešeno tako što su školama promenjeni imejlovi, rekao da "takva informacija ima pežorativan model u samom plasiranju".

"Želimo da komunikacija sa ustanovama srednjeg i osnovnog obrazovanja zaista bude na profesionalnom nivou. Imali smo situaciju da elektronske adrese školskih ustanova ne asociraju da se radi o školama, čak su u nekim slučajevima korišćeni privatni imejlovi. Moja lična odluka je bila da se to promeni, jer je to obaveza svakog ozbiljnog Ministarstva i škole", rekao je Ružić.

Dodao je da to nije bio način i model da se bilo šta predupredi ili spreči, ocenjujući da su prethodna dva meseca bila veoma izazovna.

"Bili smo svi svedoci lažnih dojava o ekplozivnim napravama u školama i preduzeli smo sve mere sa MUP-om i ostalim nadležnim bezbednosnim službama, kako bi sve proteklo na najbolji mogući način. Ukupno 65.686 svršenih osmaka je pristupilo završnom ispitu", rekao je Ružić u Leskovcu, gde je obišao učenike Osnovne škole "Svetozar Marković", koji su u okviru završnog ispita polagali kombinovani test.

Na pitanje da li će se, zbog većeg broja mesta u školama u odnosu na broj učenika, gasiti odeljenja i kako to može da se odrazi na tehnološke viškove, Ružić je rekao da ne postoji razlog da se "odmah donesu zaključci da će doći do tehnoloških viškova".

"Sam broj je kvantum dece koja izlaze iz osnovne škole, a što se tiče mesta ne znači da su sva ta mesta na pravi način interesantna, postoje jasni protokoli, a tehnološki viškovi su prioritet svih prioriteta. Nadležne komisije u školskim upravama dobijaju te informacije. Na njima je da urade tu preraspodelu", poručio je Ružić.

Dodao je da postoji i centralna komisija na nivou Ministarstva prosvete. "Ta procedura kao i svake godine do sada, biće i ove godine odrađena i u tom smislu ne vidim bilo kakvih velikih problema ili bojazni", naveo je ministar.  

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво